Αέρας αλλαγής πνέει από χθες στη Βρετανία μετά τη σαρωτική και ιστορική νίκη των Εργατικών στις βουλευτικές εκλογές. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ελπίδες πως το Νησί θα ανακάμψει από τη διαρκή πτώση στην οποία βρισκόταν -πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικάτα τελευταία χρόνια με ευθύνη των Συντηρητικών.
Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών αφήνουν πολύ βαριά κληρονομιά στη χώρα. Το Brexit, η κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και η οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια που ακολούθησαν έχουν φέρει τη Βρετανία σε πολύ δύσκολη θέση. Ακόμη και στη γεωπολιτική, όπου παραδοσιακά υπάρχει δυναμική παρουσία, μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας το Λονδίνο πήρε πρωτοβουλίες προσφέροντας πολιτική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Το έργο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ είναι γεμάτο προκλήσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βρετανών, η ανόρθωση του εθνικού συστήματος υγείας και οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Στάρμερ ανέθεσε στη Ρέιτσελ Ριβς το υπουργείο Οικονομικών και στην Ιβέτ Κούπερ το υπουργείο Εσωτερικών, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Η νέα «τσάρος» μάλιστα ήταν ξεκάθαρη για τους στόχους της: «Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα είναι ο αιμοδότης μιας επιτυχημένης οικονομίας. Χρειαζόμαστε να ξεκλειδώσουμε τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα», ήταν οι πρώτες δηλώσεις της.
Ο νέος πρωθυπουργός έχει φροντίσει να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με το Σίτι που είχαν διαρραγεί από τον Τζέρεμι Κόρμπιν και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου υποδέχθηκε ψύχραιμα την αλλαγή στην Ντάουνινγκ Στρίτ.
Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης των Εργατικών αναμένεται να έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.