Τα αυτονόητα είπε σε πρόσφατο άρθρο του στους FT ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, η χώρα του οποίου ανέλαβε αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε. Γνωστός επικριτής της Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά και για τις πολιτικές ή τις αποφάσεις των Βρυξελλών, διαμήνυσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζεται επειγόντως ριζικές αλλαγές.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών σε όλες τις χώρες-μέλη αποτυπώθηκε τα μέγιστα στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών. Η απώλεια ανταγωνιστικότητας, η χαμηλή ανάπτυξη, η δυσανάλογα μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις αμερικανικές και τις κινεζικές, η απουσία ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, οι υπερβολικοί κανόνες της Πράσινης Συμφωνίας, με τις βιομηχανίες να επιβαρύνονται δυσανάλογα με υψηλό ενεργειακό κόστος και τους αγρότες να βρίσκονται μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, είναι μερικά από τα θέματα που έθιξε ο Όρμπαν και χρήζουν άμεσης προσοχής. Και σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως η αύξηση της παράνομης μετανάστευσης.
Η ίδια η Ουγγαρία αποτελεί μία από τις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις: Με έναν φόρο για τις επιχειρήσεις στο 9%, ανταγωνίζεται άλλες μεγάλες αγορές για την προσέλκυση επιχειρήσεων και υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε να δείξει έναν δρόμο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν θα δημιουργηθεί ένα ενωμένο μέτωπο στην Ε.Ε. για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό – οικονομικό – κοινωνικό τοπίο, με διαφορετικές ισορροπίες δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή, τα αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη περιορίζουν τα περιθώρια κινήσεων των κυβερνήσεων και καθιστούν ευάλωτο το χρηματοοικονομικό σύστημα, ενώ μία σειρά από γεωπολιτικές αβεβαιότητες μπορεί να ανατρέψουν το σκηνικό. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κλαούντιο Μπόριο, αρμόδιος νομισματικής πολιτικής στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τα πράγματα μπορεί να φαίνονται βιώσιμα μέχρι να συμβεί κάτι και να πάψουν να είναι, αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούν οι αγορές. Υπάρχει, όμως, και ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσουν οι πολιτικοί για να κάνουν τις οικονομίες βιώσιμες, παραγωγικές και ανταποδοτικές για τους πολίτες.