Skip to main content

Μια όχι και τόσο Ενωμένη Ευρώπη

REUTERS/Johanna Geron

Με δεδομένο ότι από αύριο η ακροδεξιά στροφή θα επισημοποιηθεί και από τις γαλλικές κάλπες, η όχι και τόσο Ενωμένη Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε νέες δύσκολες προκλήσεις

Τα ρήγματα στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. είναι ενδεικτικά για το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να βγήκε τελικά λευκός καπνός και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας να πήραν το «ΟΚ» για τα τρία ανώτατα αξιώματα της Ε.Ε. -πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική αντίστοιχα-, η στάση ωστόσο των «κακών παιδιών», της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, προκάλεσε ρωγμές στο αρραγές ευρωπαϊκό μέτωπο.

Η Τζόρτζια Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και ψήφισε κατά των υποψηφιοτήτων Κόστα και Κάλας. Ο Όρμπαν ψήφισε κατά της Φον ντερ Λάιεν, υπέρ του Κόστα και απείχε για την υποψηφιότητα της Κάλας.

Η στάση των δύο δεν επηρέασε την απόφαση, καθώς οι συνθήκες δεν προβλέπουν ομοφωνία για τον διορισμό των αξιωμάτων.

Η διαφωνία των δύο δεν εδράζεται σε κάποια ουσιαστική διαφορά για την πορεία της Ε.Ε. Δεν αντιπρότειναν υποψήφιο, απλώς θεώρησαν «ιδεολογικοπολιτική» την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν, θεωρώντας ότι η Επιτροπή είναι περισσότερο τεχνοκρατικός και λιγότερο πολιτικός θεσμός.

Η Μελόνι, αναβαπτισμένη από την πρόσφατη εκλογική επιτυχία του κόμματός της, επιδιώκει να παίξει έναν πιο κομβικό ρόλο στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ο Όρμπαν, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει από την ερχόμενη εβδομάδα των ευρωπαϊκή προεδρία, θέλει να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, συνεχίζοντας να αλληθωρίζει προς τη Μόσχα.
Με δεδομένο ότι από αύριο η ακροδεξιά στροφή θα επισημοποιηθεί και από τις γαλλικές κάλπες, η όχι και τόσο Ενωμένη Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά σε νέες δύσκολες προκλήσεις.