Skip to main content

Ο Μπάιντεν μόλις κάηκε. Πάμε στον επόμενο

REUTERS/Quetzalli Nicte-Ha

Μία εμφάνιση «painful to watch», όπως λένε και οι Αμερικανοί. Η αναζήτηση αντικαταστάτη του έχει αρχίσει

«Πώς σου φάνηκε το debate;», με ρώτησε συνάδελφος για την πρώτη τηλεοπτική μάχη Μπάιντεν – Τραμπ. Και η μόνη φράση που μπορούσα να σκεφτώ για να περιγράψω το θέαμα ενός γηρασμένου προέδρου, με εμφανή αδυναμία συγκροτημένης σκέψης και συνοχής στις απαντήσεις του, απέναντι σε έναν αντίπαλο ακραίων θέσεων και ψευδών (Άδειασαν οι φυλακές και τα ψυχιατρεία άλλων χωρών και ήρθαν εδώ, είπε κάποια στιγμή για τους μετανάστες), ήταν μία που χρησιμοποιούν συχνά οι Αμερικανοί: «Painful to watch».

Οδυνηρό να βλέπεις και να σκέφτεσαι τον Τζο Μπάιντεν, τον άνθρωπο που κρατάει τα ηνία της ισχυρότερης οικονομίας, δίνει κατεύθυνση και ορίζει σε μεγάλο βαθμό τις τύχες όλου του πλανήτη, να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας για την κατάσταση της υγείας του. Με βραχνή, κάποιες στιγμές τρεμάμενη φωνή, τραυλίζοντας, χάνοντας τον ειρμό της σκέψης του, ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του με ακατανόητες φράσεις, απέτυχε να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τις πολιτικές του, ακόμη και εκεί που τα πήγε καλά (τουλάχιστον πολύ καλύτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους): την οικονομία. Μπέρδεψε επανειλημμένα τα «δισεκατομμύρια» με τα «εκατομμύρια»  και για μεγάλο μέρος της 90λεπτης συζήτησης αναγκάστηκε να παίζει άμυνα. Όταν δεν μιλούσε, στεκόταν παγωμένος πίσω από την εξέδρα του, με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια ακούνητα. Όταν έφτασε στο τέλος του το debate, έφυγε από τη σκηνή… υποβασταζόμενος.

«Καλά πήγε κι αυτό…»

«Καλά τα πήγα», είπε ο ίδιος. «Καλά πήγε κι αυτό», θα μπορούσαν να απαντήσουν με γερές δόσεις ειρωνείας όλοι οι υπόλοιποι. Αμερικανικά και διεθνή μέσα – ακόμη και εκείνα που παραδοσιακά στηρίζουν Δημοκρατικούς – δεν μάσησαν τα λόγια τους. «Οι Δημοκρατικοί έχουν φρικάρει», έγραψε το Politico. «Απογοητευτική επίδοση Μπάιντεν», ήταν ο τίτλος του CNN (που φιλοξένησε το debate). «Καθαρή νίκη Τραμπ», είδε το BBC.

«Biden got toasted», σχολίασε ο Τζέι Σουρντουκόφσκι, γνωστός ακτιβιστής των Δημοκρατικών. Σε γραπτά μηνύματα που έστειλαν στο Politico, οι Δημοκρατικοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά του debate. «Τι είπε μόλις τώρα; Αυτό είναι τρελό. Δεν είναι καθόλου καλό», έγραψε σε ένα από τα μήνυματα ο Τζάρεντ Χάφμαν, βουλευτής των Δημοκρατικών.

«Πρέπει να αποσυρθεί»

Δεν είναι μόνο τα στελέχη των Δημοκρατικών που βρίσκονται σε πανικό μετά τη θλιβερή εμφάνιση του υποψηφίου τους. Είναι και εκείνοι που χρηματοδοτούν την εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος, που ζητούν εναλλακτικές εδώ και τώρα. Επιχειρηματίας με μεγάλες δωρεές στους Δημοκρατικούς δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico. «Ήταν η χειρότερη εμφάνιση στα χρονικά. Τόσο κακή που κανείς δεν προσέχει τα προφανή ψεύδη του Τραμπ», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί άλλος υποψήφιος. «Ο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία», ξεκαθάρισε.

Η ανάγκη να μην πάνε οι Δημοκρατικοί στη μάχη του Νοεμβρίου με τον καταπονημένο Μπάιντεν ήταν κάτι που κάποιοι τόνιζαν εδώ και καιρό. Η πλειονότητα διαφωνούσε. Τώρα φαίνεται να είναι η θέση που κερδίζει έδαφος. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν τον Μπάιντεν τελειωμένο και ψάχνουν τον επόμενο. Προλαβαίνουν όμως να τον βρουν ή θα πρέπει να περιμένουν έως το 2028;