Skip to main content

Πρόστιμα όσο… 32 κουζίνες

Shutterstock

Τα πρόστιμα πρέπει να τσούζουν ταμειακά

Όλοι οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ουσιαστικός ανταγωνισμός σε βασικούς κλάδους της αγοράς, όπως και ότι είναι τα καρτέλ και οι συμπράξεις, κάθετες ή οριζόντιες, που σε μεγάλο βαθμό πριμοδοτούν την ακρίβεια.

Μοναδική και δοκιμασμένη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «θεραπεία» για το «απόστημα» αυτό της αγοράς, που χρόνια τώρα κακοφορμίζει, αποτελούν οι τακτικοί, αυστηροί και ενδελεχείς έλεγχοι στο εμπόριο, με σκοπό τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία όσων παραβαίνουν τον νόμο.

Διότι, κακά τα ψέματα, η παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων είναι αυτή που μπορεί να τους συνετίσει, επαναφέροντάς τους στον σωστό δρόμο του ανταγωνισμού, και κυρίως να αφυπνίσει γενικότερα την αγορά για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ας μη γελιόμαστε, τάξη στην αγορά δεν επιβάλλεται με πρόστιμα αξίας όσο κοστίζουν στον καταναλωτή 32 κουζίνες(!), όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα πρόστιμα πρέπει να τσούζουν ταμειακά, όπως και να επηρεάζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, να έχουν με απλά λόγια τιμωρητική αξία, ώστε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους παρανομούντες.

Όσο οι παραβαίνοντες τον νόμο θα πέφτουν στα… μαλακά, τόσο οι παραβατικές πρακτικές θα διαιωνίζονται, ίσως όχι από αυτούς που συλλαμβάνονται, σίγουρα όμως από τον ανταγωνισμό τους.

Ας γίνουν οι ελεγκτές αυστηρότεροι στις κυρώσεις που επιβάλλουν και τακτικότεροι στις αποφάσεις τους. Ας καταστήσουν βίωμα για την επιχειρηματική κοινότητα τον έλεγχο και κυρίως την εφαρμογή του νόμου και είναι βέβαιο ότι η «διόρθωση» στον δείκτη του πληθωρισμού θα είναι άμεση.