Skip to main content

Ποιος θα σταματήσει τη νέα Βαϊμάρη;

EPA/ANDRE PAIN

Πολιτικά σενάρια τρόμου, τα οποία βρίσκονται πλέον προ των πυλών

Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, Λεπέν προσεχώς στη Γαλλία, άνοδος AfD στη Γερμανία, πιθανή επιστροφή Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πολιτικά σενάρια τρόμου, τα οποία βρίσκονται πλέον προ των πυλών.
Όσο και να επιχειρεί να δείξει πως… έχει λογικευτεί, η μεγάλη νικήτρια των πρόσφατων ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συνεχίζει να φιλοξενεί στο κόμμα της τα «σταγονίδια» του όχι και πολύ μακρινού νεοφασιστικού παρελθόντος της.

Μέλη της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος εντοπίστηκαν να χαιρετούν ναζιστικά και να κραυγάζουν «Sieg Heil» και «Ντούτσε» ανέφερε η ιταλική ιστοσελίδα fanpage.it. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που οπαδοί του κόμματος της Μελόνι χαιρετούν φασιστικά, παρά τη… με αστερίσκους καταδίκη του ιταλικού φασιστικού παρελθόντος από την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Τις δύο επόμενες Κυριακές, όπως όλα δείχνουν, το κόμμα της Λεπέν, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, θα κληθεί να κυβερνήσει στη Γαλλία: τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λίκνο άλλοτε του ριζοσπαστισμού και της αμφισβήτησης.

Η κόρη του αναθεωρητή του Ολοκαυτώματος Ζαν Μαρί Λεπέν ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Ελιζέ το 2027, αν οι πολιτικές εξελίξεις δεν οδηγήσουν τη Γαλλία νωρίτερα σε προεδρικές εκλογές.

Στη Γερμανία το ακροδεξιό AfD, κήρυκας της αποενοχοποίησης του ναζιστικού παρελθόντος, ετοιμάζεται να εδραιώσει τη δεύτερη θέση.

Στις ΗΠΑ η επιστροφή του Τραμπ είναι πολύ πιθανή, με το φάντασμα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 να πλανάται πάνω από την αμερικανική δημοκρατία. Για πρώτη φορά υπόδικος ενδέχεται να κυβερνήσει τη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου.

Ακόμη κι αν ηττηθεί εκλογικά, οι αφηνιασμένοι οπαδοί του δεν είναι σίγουρο πως θα κάτσουν σπίτι…
Ποιος θα σταματήσει την επικίνδυνη κατρακύλα προς μια παγκόσμια Βαϊμάρη;