Skip to main content

Η ανησυχία της Γαλλίας είναι παγκόσμια

Κάτι θα πρέπει, να συμβεί για να διακανονιστούν ή να μηδενιστούν τα χρέη

Ο επικεφαλής του Euronext Στεφάν Μπουζνά έθεσε το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση: Οι επενδυτές, υποστήριξε, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία, επειδή ούτε η ακροδεξιά, αλλά ούτε και η αριστερή συμμαχία θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που πρεσβεύουν. Ο λόγος, οι ασφυκτικές πιέσεις των συνδικάτων, των Βρυξελλών και πρωτίστως των οίκων αξιολόγησης, που παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι τις δημοσιονομικές αποκλίσεις των χωρών. Και η Γαλλία είναι μια απ’ αυτές, έχοντας μπει από καιρό στο μικροσκόπιό τους.

Ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, όλα τα κόμματα θα «ψαλιδίσουν» τις προεκλογικές υποσχέσεις τους και θα «λειάνουν» τις έντονες γωνίες των σχεδίων τους, που προϋποθέτουν επιθετικές πολιτικές δημοσιονομικής χαλάρωσης. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν έχουν και τόση σημασία οι πολιτικοί εκβιασμοί, οι δηλώσεις περί κινδύνου εμφυλίου, οι προειδοποιήσεις για νέα χρηματοοικονομική κρίση ή το «mea culpa» του Μακρόν, καθώς όλα αυτά στοχεύουν πρωτίστως στο θυμικό του εκλογικού σώματος.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί είτε νικητής είναι το κόμμα του Μακρόν είτε κάποιος από τους άλλους δύο πολιτικούς σχηματισμούς. Και ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι δεν διαφαίνονται λύσεις για την αντιμετώπισή του, πέρα από μία συγκράτηση λόγω των νέων δημοσιονομικών κανόνων. Οι κυβερνήσεις, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, έχουν μπει σε μία ατέρμονη σπείρα χρέους, από την οποία πλέον δεν είναι εφικτό να εξέλθουν, καθώς δανείζονται για να καλύψουν τα ελλείμματά τους, προσθέτοντας συνεχώς νέο χρέος.

Το μέγεθος του παγκόσμιου χρέους είναι δυσθεώρητο, συνιστά μία πελώρια φούσκα, η οποία συνεχώς θα αυξάνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή παραγωγικότητα, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, τα περιθώρια για ανάπτυξη είναι περιορισμένα. Κάτι θα πρέπει, όμως, να συμβεί για να διακανονιστούν ή να μηδενιστούν τα χρέη. Και αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις κατάλληλες πολιτικές, θα γίνει με κάτι πολύ πιο βίαιο και ανεξέλεγκτο…