Skip to main content

Ο «σούπερ Μάριο» είναι παρών

Και ξαφνικά το όνομα του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο για τη διαδοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

Επισήμως, οι 27 ηγέτες της ΕΕ διαπραγματεύονται σε αναζήτηση συμφωνίας. Με σκοπό να την έχουν έτοιμη στη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Το «πακέτο» των υποψηφίων – επισήμως πάντα – παραμένει αμετάβλητο στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ, παραμονές του πρώτου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Αλλά και γι’ αυτόν τον λόγο, για άλλη μια φορά, το ραντεβού των 27 έχει πολλούς αγνώστους. Σύμφωνα μάλιστα με γνώστες των διαδρόμων των Βρυξελλών, οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σκόπιμα προσανατολισμένες  στην υπονόμευση της «υποχρεωτικής υποψηφιότητας» της φον ντερ Λάιεν.

Παρέμβαση των αγορών

Η ιστοσελίδα Politico, στην ευρωπαϊκή αλλά και στην αμερικανική της έκδοση, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, υποστηρίζει ότι ο «Σούπερ Μάριο» είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον περιμένει τον Σούπερ Μάριο», αναφέρει η ιστοσελίδα που απευθύνεται στους Ευρωπαίους αναγνώστες. Με τον Ντράγκι θα υπάρξει «ένα νέο οικονομικό εγχειρίδιο στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», γράφει η Politico στην αμερικανική έκδοση, καλώντας τις ελίτ στην Αμερική να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ του Ντράγκι.
Ήδη, μεγάλοι επενδυτές στην Ευρώπη προτείνουν επίσης τον Ντράγκι ως νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο γκουρού των αγορών Εντουάρ Καρμινιάκ, πρόεδρος και διευθυντής επενδύσεων της μεγαλύτερης ανεξάρτητης επενδυτικής εταιρείας στη Γαλλία, υποστήριξε σε επιστολή του προς τους επενδυτές την ανάγκη να αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε βάρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αποδεδειγμένη πνευματική εξουσία και διαπραγματευτική ικανότητα […] Και επίσης που να είναι ικανός να επανεκκινήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω αυτών των έργων επανίδρυσης, που θα απαιτήσουν τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των κρατών μας», υπογραμμίζει ο γάλλος γκουρού των επενδυτικών ταμείων.

Η σημερινή πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει μεν το φαβορί για μια δεύτερη θητεία, «αν και η προθυμία της να συνεργαστεί με ακροδεξιούς ευρωβουλευτές έχει αποδυναμώσει την υποστήριξη από τους σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη υποψηφίων», εξηγούν οι αναλυτές της Scope Ratings.

Ισχυρή προσωπικότητα

Οι βίαιες πολιτικές επιπτώσεις – πρώτα και κύρια το σοκ των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία – φαίνεται πλέον να επηρεάζουν τις πιθανότητες της Ούρσουλα.

Με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναμενόμενο νικητή στις γαλλικές εκλογές, αλλά και τους Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία να οδηγούνται προς τη νίκη στις εκλογές του επόμενου έτους, τόσο ο Μακρόν. όσο και ο Σολτς έχουν αποδυναμωθεί και βλέπουν επίσης την ανάγκη για μια ισχυρή προσωπικότητα στην ηγεσία της ΕΕ, που θα κρατήσει το μπλοκ ενωμένο.

Ο Ντράγκι είναι ίσως το μόνο αληθινό «κεφάλαιο της δυτικής δημοκρατίας» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο υψηλότερο επίπεδο της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Σίγουρα, άλλωστε, ο Ντράγκι θα πρόσφερε τις εγγυήσεις και ενός αξιόπιστου διαλόγου με την Ουάσιγκτον (και με τη Wall Street), με όποιον και αν βρεθεί στον Λευκό Οίκο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.