Skip to main content

Ο Τσόμσκι ζει

Η ψευδο-αναγγελία του αναπόφευκτου για τα likes και τα clicks είναι παλαβή. Είναι -για να θυμηθούμε τον Τσόμσκι και το περίφημο «Colorless green ideas sleep furiously» άτοπη, μολονότι είναι τυπικά και γραμματικά ορθή

«Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι οι φήμες περί του θανάτου μου είναι κάπως υπερβολικές». Μ’ αυτήν τη φράση είχε αντιδράσει ο Μαρκ Τουέιν όταν δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα η είδηση ότι πέθανε. Και είχε προβλέψει την πραγματική χρονολογία της αποδημίας του. «Ήρθα μαζί με τον κομήτη Χάλεϊ το 1835», είπε το 1909. «Του χρόνου θα ξαναπεράσει και περιμένω να φύγω μαζί του. Αναμφίβολα, ο Παντοδύναμος έχει πει: «Υπάρχουν αυτοί οι δύο απερίγραπτοι μουρλοί, ήρθαν μαζί, πρέπει και να φύγουν μαζί”».

Ο «πατέρας» του Τομ Σόγερ και του Χάκλμπερι Φιν πράγματι το 1910 έφυγε από τη ζωή, μα οι ψευδοειδήσεις λίγο ξαποσταίνουν και πάλι από την αρχή, με του Διαδικτύου την ορμή.

Χθες βράδυ κυκλοφόρησε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ψευδής είδηση ότι απεβίωσε ο Νόαμ Τσόμσκι.

Πώς ξεκίνησαν όλα; Από δημοσιεύματα, που παρέπεμπαν σε νεκρολογίες, του αμερικανικού περιοδικού Jacobin, του βρετανικού περιοδικού The New Statesman, και του βραζιλιάνικου ειδησεογραφικού ιστότοπου Diario do Centro do Mundo. Συγγραφέας του δημοσιεύματος που κατέβηκε από το The New Statesman, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνέχεια, συντάκτης του περιοδικού κάνει λόγο στο Χ για ντροπιαστικό λάθος και ζητάει συγγνώμη τόσο από την οικογένεια του Τσόμσκι, όσο και από τον γραμματέα του MέΡΑ25.

Τον Τσόμσκι τον είχαν «πεθάνει» και τον Μάρτιο, όταν δημιουργήθηκε μία σελίδα στο Facebook, η οποία έφερε τον τίτλο «RIP Νόαμ Τσόμσκι». Ταχύτατα, προσέλκυσε κόσμο και κέρδισε σχεδόν ένα εκατομμύριο «likes».

Tο Twitter έπαθε φρενίτιδα, με άλλους να συλλυπούνται και άλλους να εμφανίζονται δύσπιστοι, καθώς η είδηση απουσίαζε από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Από τον «άλλο κόσμο», τον βραζιλιάνικο, τόσο η σύζυγός του 95χρονου Αμερικανού γλωσσολόγου, διανοούμενου και ακτιβιστή, όσο και το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, διαβεβαίωσαν ότι ζει.

Η ψευδο-αναγγελία του αναπόφευκτου για τα likes και τα clicks είναι παλαβή. Είναι -για να θυμηθούμε τον Τσόμσκι και το περίφημο «Colorless green ideas sleep furiously» (οι άχρωμες πράσινες ιδέες κοιμούνται μανιασμένα)- άτοπη, μολονότι είναι τυπικά και γραμματικά ορθή. Πώς το ξέρουμε; Επειδή, κανείς δεν είναι η γάτα του Σρέντινγκερ, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή.