Κάθε έξι μήνες αναλαμβάνει νέος υπουργός Εργασίας στην Κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός τους αλλάζει «σαν τα πουκάμισα». Όσο είχε τον Κωστή Χατζηδάκη, όλα κυλούσαν ήσυχα. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούσαν, οι περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα (πχ κατάργηση στο οκτάωρο) επεκτείνονταν και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Αν καθυστερούσαν λίγο οι συντάξεις, τις μετέτρεπε ο κ. Χατζηδάκης σε fast track και με μια ανάλογη επικοινωνιακή τακτική, όλα έδειχναν ρυθμισμένα. Όμως, η «εποχή Χατζηδάκη» έληξε με τις περσινές βουλευτικές εκλογές. Το 41% που έλαβε η ΝΔ, έφερε μια νέα Κυβέρνηση και φυσικά την αναβάθμιση Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Υπήρχαν όμως εκκρεμότητες τόσο στο εργασιακό όσο και στο ασφαλιστικό πεδίο που έπρεπε να τακτοποιηθούν. Το έργο αυτό το ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι ο Άδωνις Γεωργιάδης. Κατάφερε μάλιστα μέσα σε έξι μήνες να προωθήσει και να υπερψηφίσει το Κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια, τόσο για τα εργασιακά, με κύρια ρύθμιση την εξαήμερη εργασία για επιχειρήσεις συνεχούς βάρδιας, αλλά και για το ασφαλιστικό με κορυφαία παρέμβαση τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), αλλά και τη ρύθμιση για τους ασφαλισμένους – οφειλέτες, που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν.
Στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου όμως, ο κ. Γεωργιάδης έπρεπε να απομακρυνθεί καθώς προέκυψε κενό στο υπουργείο Υγείας, ένα χαρτοφυλάκιο που το γνώριζε καλά, από παλαιότερη θητεία του εκεί. Στη θέση του, τοποθετήθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου, που στη 1η θητεία της ΝΔ, είχε διατελέσει υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο, άρα μάλλον γνώριζε τα… κατατόπια.
Όμως τελικά, η προηγούμενη παρουσία της στην Σταδίου 29, δεν πρέπει να βοήθησε και τόσο. Η κυρία Μιχαηλίδου, μπορεί να ακολούθησε τα χνάρια του προκατόχου της, με συχνές τηλεοπτικές παρουσίες, αλλά μάλλον εμφάνισε υστέρηση ως προς την αποτελεσματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα, έξι μήνες μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού Νόμου υπό τον κ. Γεωργιάδη, η αντικαταστάτριά του, δεν είχε καταφέρει να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση για τους εν δυνάμει συνταξιούχους, που είναι και οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ! Μιλάμε για περίπου 40.000 ασφαλισμένους που παραμένουν σε εκκρεμότητα να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη. Σε περίοδο εκλογικής συρρίκνωσης του κυβερνώντος κόμματος, από το περσινό 41%, στο φετινό 28,3%, κάθε ψήφος είναι σημαντική, αυτό δεν έπρεπε να το λησμονήσει η απερχόμενη Υπουργός.
Μένει να δούμε αν θα το θυμάται και η διάδοχός της, Νίκη Κεραμέως. Η «καυτή πατάτα» των συντάξεων χηρείας παραμένει. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης, όσο και η κ. Μιχαηλίδου, κατάφεραν να την αποφύγουν. Η κ. Κεραμέως τι ακριβώς θα πράξει; Η δαμόκλειος σπάθη του πολιτικού κόστους παραμένει απολύτως ενεργή.