Τέσσερις υπουργοί και 7 υφυπουργοί έμειναν εκτός. Τους εδόθη δικαίωμα πρόωρων διακοπών. Ευτυχώς, όμως, μείναμε με ουκ ολίγους άκρως επιτυχημένους κυβερνητικούς.
Την Κυριακή ο μήνας είχε εννιά και πέντε μέρες μετά, με ψαλιδισμένα στις ευρωκάλπες ποσοστά, υπήρχαν θέματα υπουργικά.
Πολύς σουρεαλισμός σε μια μέρα. Ανακοινώνεται ανασχηματισμός, ενώ ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Όπως ακριβώς και τον Αύγουστο του 2021.
Ναι, αλλά «σας αρέσουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση των 62;». Ποιος ερωτάται; Στέλεχος, συνεργάτης, μετακλητός, πικραμένος, αποδομημένος, προωθημένος, «γκρούεζας», βουλευτής, η αντιπολίτευση, ο μιντιακός κόσμος ή περιπατητές στους δαιδάλους της εξουσίας; Αν ερωτώνται, πάντως, οι πολίτες για τον ανασχηματισμό της φέτας και της κουβέρτας επί των αγροτών και των Βορειοελλαδιτών, νομίζω ότι δεν περιμένουν κουφέτα.
Οι επανεκκινήσεις στα γκουβέρνα από τη φύση τους δεν είναι ούτε καλές ούτε κακές. Ιδίως όταν υπάρχει αυτή η διαβολεμένη αίσθηση ότι είναι πολύ περιορισμένο το φάσμα των επιλογών.
Η έλλειψη επαφής με αυτό που ζουν οι πολίτες στην αγορά χρεώνεται σε ένα πρόσωπο, ενώ είναι φαεινότερο κι απ’ τον Ήλιο ότι όλη η κυβέρνηση ήταν αλλού και έβλεπε τα τρένα της ανεπάρκειας του ανταγωνισμού να περνούν.
Ο παλιός, πλέον, υφυπουργός Οικονομικών, ο πρώην του κορονοϊκού Τουρισμού, φορτώθηκε τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, που κόστισε στη Ν.Δ. στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ήταν δική του έμπνευση ή κεντρική συναίνεση;
Πάμπολλα αλλάζουν γύρω μας, κάποια ωστόσο μένουν ασάλευτα. Στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δύο νέοι, προέρχονται λέει από τη Θεσσαλία. Είναι αυτό κριτήριο αποτελεσματικότητας κι επιτυχίας;
Το γεωγραφικό παίζει δυνατά, από το υπουργείο Μετανάστευσης -ο νέος είναι βουλευτής από την Ανατολική Μακεδονία- μέχρι τα υφυπουργεία. Από τον Βορρά χάθηκαν ψήφοι προς Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και Νίκη.
Απ’ το βορρά μέχρι τον νότο ξέρουν ότι δεν αρκούν οι αλλαγές προσώπων.