Skip to main content

Ή αλλάζουν ή βουλιάζουμε

Στην εξωτερική πολιτική η ανυπαρξία της Ε.Ε. είναι παροιμιώδης

Το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από τις κάλπες των ευρωεκλογών προς την ηγεσία της Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών είναι η στροφή της ακολουθούμενης πολιτικής σε άλλη κατεύθυνση, γιατί βλέπουν πως είναι αδιέξοδη. Κι αν κάποιοι αξιολογούν το μήνυμα ως μικρής σημασίας, δεδομένης της μικρής συμμετοχής στις κάλπες, το ίδιο -ίσως και ισχυρότερο- είναι το μήνυμα που έστειλε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, από τις παραλίες ή άλλα μέρη στα οποία προτίμησε να περάσει το Σαββατοκύριακο, αδιαφορώντας πλήρως για την εκλογική διαδικασία.

Το μήνυμα που παρέλαβαν οι κυβερνήσεις και οι Βρυξέλλες γράφει πως οι πολίτες δεν βλέπουν να γίνεται τίποτα στην ευρωπαϊκή οικονομία, που ταλανίζεται από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τα υψηλά επιτόκια, τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Κίνας, οι οποίες δελεάζουν και προσελκύουν ευρωπαϊκές βιομηχανίες, καθώς και την καλλιεργούμενη αβεβαιότητα.

Στην εξωτερική πολιτική η ανυπαρξία της Ε.Ε. είναι παροιμιώδης. Μαίνεται για δυόμισι χρόνια ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας και η Ε.Ε., αντί να αναλάβει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία, για να τερματιστεί ένας πόλεμος που είναι στην «πόρτα» της, ακολουθεί τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι οποίες -για τους δικούς τους λόγους- δεν θέλουν τερματισμό του πολέμου, ενώ αντίθετα βγαίνουν στον αέρα εφιαλτικά σενάρια.

Λόγω δε του πολέμου η Ευρώπη υποχρεώθηκε να ξεβολευτεί από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, με εμφανείς αρνητικές συνέπειες στη βιομηχανία της και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πως η ηγεσία της Ε.Ε., αντί να χρηματοδοτήσει μέτρα ανακούφισης των πολιτών της, δρομολογεί τη σπατάλη εκατοντάδων δισ. ευρώ για την προμήθεια οπλικών συστημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων θα είναι made in USA, για να αντιμετωπιστεί μια ρωσική απειλή, την οποία, βέβαια, υπέδειξαν οι Αμερικανοί, ενώ ήδη ο κοινοτικός προϋπολογισμός υποχρεώνεται να ρίχνει δεκάδες δισ. ευρώ στη «μαύρη τρύπα» του μάταιου αυτού πολέμου.

Με τις πολιτικές αυτές φαίνεται να διαφωνούν οι πολίτες και έστειλαν το μήνυμα που λέει ή αλλάζουν νοοτροπία και πολιτικές οι ηγέτες της Ε.Ε. ή βουλιάζουμε όλοι.