Skip to main content

Προεκλογικές γκάφες

Είθισται τις τελευταίες μέρες (ή ακόμα και ώρες) πριν ανοίξουν οι κάλπες, να περιμένουμε ποιο κόμμα θα κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα!

Άλλωστε, οι δηλώσεις της τελευταίας στιγμής, κάποιες φορές επιδρούν σημαντικά στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, οι οποίοι περιμένουν «στη γωνία» για να τιμωρήσουν εκείνους που θα φανούν πιο απρόσεχτοι.

Συνήθως, τέτοιο κίνδυνο διατρέχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, αφού εκείνοι κατέχουν την εξουσία, άρα λαμβάνουν και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Από εκεί και μετά, είναι ζήτημα της εκάστοτε αντιπολίτευσης να διαθέτει τα αντανακλαστικά και να εκμεταλλευθεί το «δώρο» του αντιπάλου, για να κερδίσει και τα ανάλογα πολιτικά οφέλη, στην κάλπη.

Σε αυτό το ιδιότυπο σκηνικό, την εβδομάδα που προηγήθηκε των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, μάλλον βρέθηκε σε αντίστοιχα δυσάρεστη θέση, το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα δύο φορές, χωρίς όμως να το αντιληφθεί η αντιπολίτευση!

Το πρώτο «φάλτσο» βγήκε από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου. Σε συνέντευξή του στο ERTnews, ο κ. Τσακλόγλου ρωτήθηκε για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η απάντησή του, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: ««Ο νόμος είναι έτσι γραμμένος, που λέει ότι το εξετάζουμε ανά τριετία. Ανά τριετία μεγάλες μεταβολές δεν υπάρχουν. Ακόμα και στα χρόνια που αυξανόταν πολύ το προσδόκιμο της επιβίωσης, μέσα σε μια τριετία ήταν κάποιοι λίγοι μήνες». Άρα, οι όποιες αυξήσεις στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, το 2027, έτος που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη επανεξέταση σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης, στη χειρότερη περίπτωση θα είναι «κάποιους λίγους μήνες». Με απόλυτη ειλικρίνεια, ο κ. Τσακλόγλου, πολύ καλός γνώστης του Ασφαλιστικού Συστήματος, μας αποκάλυψε ότι έρχεται αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! Η αντιπολίτευση όμως, δεν το κατάλαβε…

Δεύτερο «χτύπημα» ήρθε από έναν κρατικό φορέα, την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η ΕΛΣΤΑΤ μας ενημέρωσε ότι η ανεργία στην Ελλάδα «έτρεχε» με 12,1% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν πλησίασε το μονοψήφιο ποσοστό, αλλά συγκριτικά με πέρσι, όταν ήταν 11,8% την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κιόλας! Βέβαια, είναι ολοφάνερο ότι όταν γίνεται αναφορά στο α’ τρίμηνο, η επίδραση της εποχικής απασχόλησης, λόγω θέρους, πρακτικά είναι ανύπαρκτη.

Οι προσλήψεις που έπονται της θερινής τουριστικής περιόδου, συνήθως επιδρούν κατά το β’ ή και το γ’ τρίμηνο κάθε έτους. Όμως και πάλι, όταν η ανεργία έχει εντοπιστεί στο 12,1%, πόσο αλήθεια να υποχωρήσει, μόλις προστεθούν και οι εποχικά απασχολούμενοι από τον τουρισμό και την εστίαση.

Οι ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση τοποθετούν την ανεργία τους επόμενους μήνες, πέριξ του 11% στην καλύτερη περίπτωση, όχι πάντως χαμηλότερα, όπως είναι ο διακαής πόθος της Κυβέρνησης.

Άλλη μια «πάσα» προς την αντιπολίτευση για να ασκήσει κριτική, που όμως δεν μετατράπηκε σε «ασίστ», αφού τα επιτελεία σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, μάλλον είχαν να ασχοληθούν με άλλα θέματα (πόθεν έσχες, Τέμπη, υποκλοπές). Όλα σημαντικά, αλλά το… καλάθι από το λάθος του αντιπάλου δεν μπήκε. Μένει να δούμε πόσο θα επηρεάσει αυτή η δυσκολία αντίληψης της καθημερινότητας, στο ποσοστό που θα βγάλει η κάλπη. Έτσι θα διαπιστωθεί εάν τελικά η όποια προεκλογική «γκάφα» έγινε από Κυβερνώντες ή από αντιπολιτευόμενους.