Στη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της επαπειλούμενης ανόδου της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την D-Day, τα 80 χρόνια από τη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, που σήμανε την αρχή του τέλους για τη ναζιστική Γερμανία.
Είναι λυπηρό, ωστόσο, 80 χρόνια μετά οι πολιτικοί απόγονοι αυτών που οδήγησαν την Ευρώπη στον όλεθρο, με την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία και του φασισμού στην Ιταλία, να διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Όπως είναι εξίσου λυπηρό από τους εορτασμούς να απουσιάζει η Ρωσία, με δική της ωστόσο ευθύνη, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί δυστυχώς έναν κίβδηλο «αντιναζιστικό» λόγο για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας.
Στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος περί τους 200 βετεράνους, κυρίως Αμερικανοί και Βρετανοί, οι περισσότεροι ήδη άνω των 100 ετών.
Μόνο την ημέρα της απόβασης, περίπου 10.000 νεαροί στρατιώτες, οι περισσότεροι έχοντας στρατευτεί στη μακρινή Αμερική για να πολεμήσουν τον Χίτλερ, δεν αποβιβάστηκαν ποτέ στις ακτές της Νορμανδίας. Χαρακτηριστικά τα λόγια ενός από τους βετεράνους, του οποίου επιστολή διάβασε ο ηθοποιός Μάρτιν Φρίμαν. «Ήμουν 19 όταν αποβιβάστηκα, ήμουν ακόμη ένα αγόρι… Δεν είχα ιδέα από πόλεμο και σκοτωμούς».
Δυστυχώς, 80 χρόνια μετά, τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά στην Ευρώπη έχουν χαλαρώσει, με πλειάδα ακροδεξιών κομμάτων να ενισχύουν την εκλογική τους δύναμη, εμφανιζόμενα μάλιστα ως «αντισυστημικά».
Η άνοδος τους δεν οφείλεται μόνο στην άμβλυνση της ιστορικής μνήμης για τα δεινά που επέφερε ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός και αντισημιτικός λόγος των πολιτικών τους προγόνων. Οφείλεται και στην έλλειψη οραμάτων από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.