Η αποχή αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημοκρατία κι ο λόγος είναι απλός: Η ύπαρξη της δημοκρατίας εξαρτάται από τη μαζική συμμετοχή και την ελεύθερη βούληση. Πηγάζει, εκφράζει και υπηρετεί τον λαό, όπου λαός -μιλώντας για τις ευρωεκλογές- οι Ευρωπαίοι πολίτες. Γιατί λοιπόν επιβάλλεται όλοι οι Ευρωπαίοι να κατέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Γιατί η Ευρώπη διαθέτει κοινό νόμισμα, ενιαία οικονομική πολιτική, κοινά εξωτερικά σύνορα, σε έναν βαθμό ενιαία διοίκηση, όμως δεν κυβερνάται κεντρικά και δεν διαθέτει ευρωπαϊκό στρατό.
Γιατί η Ευρώπη έχασε το «τρένο» της σύγκλισης των λαών και των κοινωνιών της.
Γιατί η Ευρώπη επιμένει να μην αντιμετωπίζει, κεντρικά, κρίσιμα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η ακρίβεια, η φτώχεια, η δικαιοσύνη.
Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες αποφάσεις, περισσότερη διαφάνεια, ηγέτες εκλεγμένους και όχι διορισμένους.
Γιατί η Ευρώπη κινείται επικινδύνως ασυντόνιστα στην αντιμετώπιση των διεθνών γεωπολιτικών κρίσεων, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, για πάνω από δύο χρόνια έναν πόλεμο εντός των συνόρων της.
Γιατί η Ευρώπη κινδυνεύει να συνθλιβεί στις συμπληγάδες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, γιατί κινδυνεύει να καταστεί ένα απλό παρακολούθημα του ΝΑΤΟ.
Γιατί η Ευρώπη απειλείται να κυβερνηθεί, να κατακτηθεί, από ακροδεξιά, λαϊκιστικά στοιχεία, χάνοντας το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της, τη φωνή της λογικής.
Γιατί η Ευρώπη, στο κορυφαίο θεσμικό της όργανο, το Ευρωκοινοβούλιο, χρειάζεται απόψεις ψύχραιμες, δυνατές, δημοκρατικές και όχι πολιτικούς που επιζητούν τον εντυπωσιασμό, το θέαμα, το επιτηδευμένο, τον… δηθενισμό, την υποκρισία.
Τα «Γιατί» ώστε να προσέλθουμε, μεθαύριο, όλοι στις ευρω-κάλπες αξιολογούνται πολλά, το θέμα είναι πόσοι εξ ημών τα αντιλαμβανόμαστε…