Skip to main content

Άρθρο του Δ. Κατσαούνη στη «Ν»: Η Ευρώπη του αύριο μέσα από τις ευρωεκλογές του σήμερα

(Alexandros Michailidis / SOOC)

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάπτυξης και να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή γεμάτη προκλήσεις, με την ανάγκη για καινοτομία και ανάπτυξη να είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα εποχή ευημερίας και ασφάλειας.

Ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα είναι η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και των αυτοματισμών. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη, όπως οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σαφώς βελτίωση της παραγωγικότητας. Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει στρατηγικές που θα την καθιερώσουν ως ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της AI ώστε να μη μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα που ήδη οδηγούν την κούρσα.

Ο Δημήτρης Κατσαούνης.

Η οικονομική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αυτοματισμοί μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά. Η σωστή επιχειρηματολογία και η προβολή των θετικών επιπτώσεων αυτών των τεχνολογιών μπορούν να πείσουν ακόμα και τις πιο επιφυλακτικές χώρες να υποστηρίξουν επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς.

Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της τεχνολογίας και προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες με συγκριτικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής – για λίγα ακόμη χρόνια καθώς αυτή η ψαλίδα κλείνει γρήγορα. Αυτό της δίνει ένα χρονικό παράθυρο, που αν αξιοποιηθεί σωστά, θα της επιτρέψει να γίνει ένα τεχνολογικό hub στην Ευρώπη. Στο ζήτημα αυτό, το κρυφό χαρτί της Ελλάδας είναι η ελληνική διασπορά. Η αξιοποίηση των Ελλήνων του εξωτερικού τόσο με την μεταφορά τεχνογνωσίας πίσω στην Ελλάδα, όσο και από πλευράς lobbying και networking μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης. Η ελληνική διασπορά μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα, φέρνοντας πολύτιμες γνώσεις και επενδύσεις στη χώρα μέσα από τις θέσεις που ήδη κατέχει.

Οι ευρωβουλευτές θα κληθούν επίσης να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους από άλλα κράτη και άλλα καυτά θέματα όπως: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας για μια πιο ανεξάρτητη Ευρώπη, και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της Ένωσης. Θα κληθούν να αναπτύξουν νέες πολιτικές συνοχής και της ενίσχυσης των υποδομών στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές μέσω ενός νέου ταμείου ανάκαμψης ή της επέκτασης του υπάρχοντος. Κλειδί σε αυτό θα είναι η δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των κρατών-μελών για την επίτευξη αυτών των στόχων, και είναι σημαντικό οι εκπρόσωποί μας να μπορούν να επιτελέσουν με άνεση και χωρίς επικοινωνιακά εμπόδια το έργο αυτό.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάπτυξης και να αποτελέσει πρότυπο βιωσιμότητας και καινοτομίας. Είναι λοιπόν η ώρα να δούμε με ποιον ηγέτη ταυτιζόμαστε και να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας για το Ευρωκοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε ένα λαμπρό μέλλον για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Ο Δημήτρης Κατσαούνης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.