Ζούμε σε μια χώρα όπου το παράδοξο, το περίεργο και το ανεξήγητο, αποτελούν κανονικότητα. Όχι μόνο δεν προβληματίζεται το πολιτικό προσωπικό για τα άκρως αντικρουόμενα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, αλλά συνηθίζει να προβάλλει όσα το βολεύουν κιόλας! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της προβληματικής κατάστασης, αποτελούν τα στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα και στερούνται κάθε λογικής ανάλυσης.
Μόλις προ ημερών, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε την ανεργία για τον μήνα Απρίλιο. Την προσδιόρισε στο 10,8%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το γεγονός ότι η θερινή τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, φαίνεται ότι δεν «συγκίνησε» την αγορά και έτσι, η ανεργία, πάντα κατά την ΕΛΣΤΑΤ, δεν υποχώρησε.
Το ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα όμως, προκύπτει αν ανατρέξουμε στα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για τον ίδιο μήνα! Εκεί, οι ροές μισθωτής απασχόλησης σε «πραγματικό χρόνο», έδειξαν ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 132.352 νέες θέσεις εργασίας! Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που δεν τον έχει ξαναδεί η ελληνική αγορά από το 2001 μέχρι τις μέρες μας. Και όμως, παρά τις 132.352 νέες θέσεις που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, η ανεργία, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, δεν υποχώρησε καθόλου. Αντίθετα, τον Απρίλιο, αυξήθηκαν οι άνεργοι κατά 6.072 άτομα, αν πιστέψουμε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής! Μιλάμε για την απόλυτη ανατροπή, το «άσπρο – μαύρο», το σημείο όπου τα πτυχία θεωρούνται χρήσιμα μόνο για προσάναμμα στο τζάκι το χειμώνα…
Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, μπορούν να βρουν ταύτιση, μόνο με εκείνα που προκύπτουν από το μητρώο της ΔΥΠΑ. Εκεί εντοπίστηκαν τον Απρίλιο 871.314 εγγεγραμμένοι άνεργοι, αριθμός μικρότερος κατά 105.059 άτομα, μέσα σε ένα μήνα. Εκεί, πράγματι μπορεί να γίνει η ερμηνεία ότι η αγορά εργασίας λειτούργησε ομαλά, απορρόφησε ανέργους και τους οδήγησε στην εποχική απασχόληση, λόγω τουρισμού.
Η ανακολουθία της ΕΛΣΤΑΤ με την ΕΡΓΑΝΗ και τη ΔΥΠΑ είναι εξόφθαλμη, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί την πολιτική ηγεσία. Είναι απορίας άξιο, πώς λαμβάνονται αποφάσεις για προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και βελτίωσης δεξιοτήτων, όταν υπάρχουν τέτοιες διαφορές ως προς την αξιοπιστία των στοιχείων εργασίας και ανεργίας στη χώρα. Ο κίνδυνος να καταλήξουν κρίσιμα κονδύλια σε λάθος πρωτοβουλίες και ενέργειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Έτσι, μόνο εντύπωση δεν πρέπει να αποτελούν τα ευρήματα κλιμακίου του υπουργείου Εργασίας, που επισκέφθηκε τη Νάξο. Σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ενημερώθηκε για την πορεία της αγοράς στο πεδίο της απασχόλησης. Μεταξύ άλλων, έμαθε ότι υπάρχουν κενά, ακόμα και σε καμαριέρες ξενοδοχείων! Δηλαδή, εν μέσω θέρους, δεν έχουν καλυφθεί ούτε αυτές οι θέσεις εργασίας, στοιχείο που γεννά τεράστια ερωτηματικά ως προς την ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών, σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα, όπως είναι ο τουρισμός.
Μιλάμε για το απόλυτο «σημείο μηδέν» της αγοράς εργασίας. Αν η ΕΛΣΤΑΤ έχει δίκιο και η ανεργία δεν υποχωρεί, αλλά υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονται στον τουρισμό, ακόμα και σε πολυδιαφημισμένες τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Νάξος, τότε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Η ανάγκη για αύξηση στους μισθούς, αλλά και για βελτίωση στις συνθήκες εργασίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.
Μόνο έτσι, οι κενές θέσεις θα καλυφθούν ομαλά και η ανεργία θα ξεκινήσει (πάλι) να υποχωρεί. Διαφορετικά, θα μείνουν μόνο τα σχόλια για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και για την εγκυρότητά τους. Αλλά η αγορά εργασίας θα έχει προβληματική συμπεριφορά με τον κίνδυνο για δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, να καραδοκούν