Οι έλεγχοι των καταθέσεων που διενεργεί νυχθημερόν η ΑΑΔΕ, εντόπισαν δικηγόρο της Αθήνας στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου το φορολογικό έτος 2017 είχαν γίνει 101 αδιευκρίνιστες πιστώσεις/καταθέσεις συνολικού ποσού 1.292.889,19 ευρώ.
Από το ποσό αυτό, ο ελεγχόμενος κατάφερε να δικαιολογήσει ένα μέρος του, το φορολογητέο εισόδημα που προσδιόρισε ο έλεγχος ανήλθε σε 1.025.468,34 ευρώ και καταλογίστηκαν: φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 1.110.139,81 ευρώ.
Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών που εκδόθηκε πρόσφατα, ο εν λόγω φορολογούμενος, ενώ είχε τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ το φορολογικό έτος 2017, δήλωσε φορολογητέο εισόδημα μόλις 5.961,01 ευρώ.
Ας φέρουμε την υπόθεση στο σήμερα. Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών επανέφερε τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που προβλέπει ελάχιστο εισόδημα 10.920 ευρώ (ποσό που αυξομειώνεται ανάλογα με τον χρόνο άσκησης δραστηριότητας και άλλους παράγοντες), όταν δηλώνονται χαμηλότερα καθαρά κέρδη.
Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος (καθώς και πολλοί άλλοι) μπορεί να δηλώσει 5.961,01 ευρώ (παρότι έχει έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ), να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των 10.920 ευρώ και θα είναι άπαντες ικανοποιημένοι. Και ο επιχειρηματίας που πλήρωσε έναν «συμβολικό» φόρο και το ΥΠΕΘΟΟ που «πάταξε» τη φοροδιαφυγή. Δηλαδή όσοι δηλώσουν κέρδη στα όρια της φτώχειας, αλλά βγάζουν πολλά περισσότερα, θα φορολογηθούν απλώς για 10.920 ευρώ.
Η εφορία θα ελέγξει όσους αναγράψουν στη φορολογική δήλωση ότι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα και θέλουν τον έλεγχο, για να αποδείξουν ότι πράγματι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, και οι υπόλοιποι, για τους οποίους δεν θα περισσέψουν ελεγκτές, θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
Το συμπέρασμα είναι πως ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης όχι μόνο δεν είναι πανάκεια για τη φοροδιαφυγή, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να λειτουργήσει και ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, με αντίτιμο την αποδοχή των ελάχιστων τεκμαρτών ή τη δήλωση οριακά υψηλότερων εισοδημάτων.
Εκτός και αν συνδυαστούν με στοχευμένους ελέγχους.