Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε την επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα «τραγικό λάθος». Με πυρομαχικά αμερικανικά, υψηλής ακρίβειας, με προγράμματα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για χτυπήματα χειρουργικά. Τόσο χειρουργικά, ώστε για κάθε αξιωματούχο της Χαμάς να θερίζονται έως και 15-20 άμαχοι.
«Where’s daddy?». Έτσι λεν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, που αναζητά τους στόχους το βράδυ, όταν γυρνούν στο σπίτι.
Πού είναι το λάθος; Αντίθετα με ό,τι υποψιάζεστε, το λάθος είναι στην ανάγνωση πολλών για τον μετρ των τακτικισμών. Θεωρούν ότι αν «εκθρονιστεί» το πρώην κομάντο του ισραηλινού στρατού, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, μια λύση θα ξεμυτίσει.
Προ δύο εβδομάδων, οι New York Times, για τους οποίους η σκουριά του αντισημιτισμού απέναντι σε κάθε κριτική των πολιτικών του Ισραήλ δεν πιάνει, δημοσίευσαν ένα άρθρο της ανταποκρίτριάς τους στη Γάζα, Megan K. Stack, το οποίο περιγράφει μια κοινωνία όπου απόψεις όπως «χρειαζόμαστε πολλούς ακόμα ποταμούς αίματος στη Γάζα» δεν είναι πια μειοψηφικές. Κάθε υπεραπλουστευτική ιστορία χρειάζεται έναν δράκο. Ο «Μπίμπι» είναι πειστικός, μα, όπως γράφει η Stack, αυτήν τη σκληρότητα θέλει η κοινωνία. Έρευνα στις αρχές του χρόνου έδειξε ότι το 94% πίστευε ότι η βία που ασκούνταν ήταν κατάλληλη ή ακόμη κι ανεπαρκής και τον Φεβρουάριο οι περισσότεροι ήταν αντίθετοι στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Πρωθυπουργός δεν είναι μόνος, αν και ο πόλεμος φαίνεται να είναι το ποδήλατο της πολιτικής του επιβίωσης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν είναι μόνος και μάλιστα δημοσκοπικά ξεπερνά τον κύριο αντίπαλό του Μπένι Γκαντζ για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Σε έρευνα του καναλιού 12 που διεξήχθη την Τετάρτη -μικρό δείγμα 500 ψηφοφόρωνγια τον καταλληλότερο πρωθυπουργό το 36% επέλεξε τον Νετανιάχου και το 30% τον Γκαντζ, αντιστρέφοντας την τάση του προηγούμενου μήνα.
Τώρα, ο δεύτερος θέλει τη διάλυση της Βουλής. Η διάλυση των μύθων αργεί. Σε Δύση και Μέση Ανατολή.