Ο Ιούνιος θα αποδειχθεί σίγουρα «καυτός» μήνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικός ο αριθμός των γεγονότων που αναμένεται να σημαδέψουν την πορεία της γηραιάς ηπείρου, χωρίς να υπολογίσουμε το ενδεχόμενο ενός πρώιμου θερινού καύσωνα, ή άλλων ακραίων καιρικών συνθηκών όπως προβλέπουν μετεωρολόγοι.
Η αρχή θα γίνει με τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουνίου, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει -επιτέλους την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα του 4%, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης. Η συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις έχει ήδη αρχίσει, με την αγορά να διχάζεται ανάμεσα στα σενάρια των δύο ή τριών μειώσεων στη διάρκεια του έτους και τους πολίτες να στενάζουν από το βάρος της ακρίβειας και της έλλειψης ρευστότητας.
Στη συνέχεια, στις 9 Ιουνίου, έρχεται η ώρα της κάλπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν για την ανάδειξη του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου μέσα σε ένα κλίμα γεμάτο αβεβαιότητες: για την ακρίβεια, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τη μετανάστευση, με τα κόμματα της άκρας δεξιάς να δείχνουν πολύ ενισχυμένα τουλάχιστον δημοσκοπικά.
Στις 21 του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωστοποιήσει σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. τα δεσμευτικά όρια για την αύξηση των καθαρών δαπανών στους εθνικούς προϋπολογισμούς για την επόμενη τετραετία, στο πλαίσιο των νέων, αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων που θεσπίστηκαν.
Τα τρία αυτά γεγονότα μπορούν -ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν- πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια ουσιώδη αλλαγή στην πορεία της Ευρώπης, οικονομική, πολιτική και κοινωνική. Η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να παραμείνει σε τροχιά επίτευξης των στόχων και των αξιών της.
(Α, να μην ξεχάσουμε ότι στις 14 Ιουνίου αρχίζει το Euro 2024, που διεξάγεται στη Γερμανία.)