Οι συνταξιούχοι γκρινιάζουν και έχουν δίκιο. Δεν τους έφτανε η ακρίβεια που τους «μαστιγώνει» νύχτα – μέρα εδώ και μία τριετία (όπως και όλους τους υπόλοιπους πολίτες), έχουν και τις μόνιμες «προεκλογικές» υποσχέσεις. Πίσω από το «μανδύα» των δικαστικών αποφάσεων, που θα εφαρμοστούν μέχρι… κεραίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας «κλείνει το μάτι» στους απόμαχους της ζωής. Με τον τρόπο της. Άλλωστε, είναι τόσα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα, που μοιράζοντας υποσχέσεις, ενδεχομένως να κερδίσουν στην κάλπη, που αποτελεί το βασικό στόχο αυτής της περιόδου.
Όταν λοιπόν, οι συνταξιούχοι ακούνε επί μήνες ότι έρχονται παρεμβάσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης, είναι λογικό να αναθαρρούν. Μόνο που αυτές οι… παρεμβάσεις ολοένα και καθυστερούν! Ίσως γιατί, τελικά, το έσοδο προς τον ΕΦΚΑ από αυτό το χαράτσι είναι τόσο σημαντικό, που είναι προτιμότερο οι όποιες αλλαγές στις κλίμακες να μεταφερθούν για λίγο αργότερα, ας πούμε για το φθινόπωρο. Μέχρι τότε, μπορούν οι συνταξιούχοι να επιβιώσουν με λίγες υποσχέσεις παραπάνω. Αντέχουν.
Όταν πάλι, γίνεται λόγος για πιθανές αυξήσεις στα όρια ηλικίας, η συζήτηση μετατίθεται για το μακρινό 2027! Με… ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024 σε δύο εβδομάδες, ποιος σημερινός εργαζόμενος – αυριανός επίδοξος συνταξιούχος, θα ασχοληθεί με τον κίνδυνο να αποχωρήσει από την εργασία του, στα 70 έτη, από τα 67 που είναι σήμερα το αντίστοιχο όριο. Κοινώς, μέχρι το 2027, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει.
Όμως, όταν ανοίγει η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας, τότε η κατάσταση σοβαρεύει. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια «εικόνα από το μέλλον», αλλά το αντίθετο: Με μια απόφαση που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να εφαρμοστεί στο παρόν, δηλαδή «εδώ και τώρα». Το γεγονός ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), «κάρφωσε» μεσοβδόμαδα το είδος του προβλήματος, μάλλον δεν βολεύει επικοινωνιακά αυτή την περίοδο. Δεν πρέπει να σηκώνεται «σκόνη», δεν πρέπει οι χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης χηρείας να μάθουν ότι, αρκετοί εξ αυτών, κινδυνεύουν να υποστούν δραματικές περικοπές. Δεν πρέπει να μάθουν ότι υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος να τους ζητηθούν να επιστρέψουν ποσά που είχαν εισπράξει εδώ και 3-4 χρόνια, ανά περίπτωση.
Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι σε κλειστή σύσκεψη, είχαν παρθεί προ διετίας οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Περικοπή σύνταξης χηρείας από το 70% που καταβάλλεται, κατά το ήμισυ, με την πάροδο τριών ετών από τη χορήγηση της παροχής. Η διάταξη εφαρμόζεται στο δημόσιο, όχι όμως και στον ιδιωτικό τομέα. Καιρός να εφαρμοστεί και εκεί. Και μάλιστα με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και ενεργοποιήθηκε. Άρα, περάστε κύριοι από το Ταμείο και επιστρέψτε μερικές χιλιάδες ευρώ πίσω, ο καθένας.
Μικρή λεπτομέρεια: Οι αποφάσεις πάρθηκαν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ο λόγος είναι ότι την τελευταία διετία, η χώρα «έμπλεξε» με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτές, δημοτικές, ευρωεκλογές). Μετά την 9η Ιουνίου όμως, η χώρα ξεμπερδεύει από αυτό το βάσανο. Άρα, ίσως τώρα είναι η… ευκαιρία.
Μένει να δούμε στην πράξη, πόσοι από τους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων χηρείας, θα θυμηθούν τη συγκεκριμένη είδηση «στην κάλπη». Και πόσοι θα τη θυμηθούν την επόμενη μέρα…