Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, μία από τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν είναι η πλήρης αλλαγή του τρόπου διάθεσης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. των κοινοτικών κονδυλίων, των γνωστών μας από παλιά «πακέτων».
Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε ένα στίγμα των όσων δρομολογούνται στις Βρυξέλλες, που αποσκοπούν στην κάμψη των αντιστάσεων των χωρών του Βορρά να αποδεχτούν την αύξηση των κοινοτικών πόρων στα επόμενα πακέτα εν όψει και της διεύρυνσης της Ε.Ε.
Για να δεχτούν πιο εύκολα την αύξηση της συμμετοχής τους, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα επιβάλει ελέγχους στα κράτη-μέλη. Η αλλαγή που επέρχεται είναι σημαντική, αλλά συνάμα και ανησυχητική για την ελληνική δημόσια διοίκηση όλων των βαθμίδων – από την κυβέρνηση μέχρι τους δήμους. Από το επόμενο ΕΣΠΑ, οι πόροι θα διατίθενται με βάση το σύστημα του Ταμείου Ανάκαμψης, που σημαίνει πως θα χρηματοδοτούνται συγκεκριμένες κατευθύνσεις και όχι κατά βούληση του κράτους, ενώ αν δεν απορροφώνται κονδύλια, δεν θα μεταφέρονται από ένα πρόγραμμα σε άλλο, αλλά ό,τι δεν απορροφάται θα χάνεται.
Παράλληλα μπαίνει και ένας επιπλέον δύσκολος όρος, που προβλέπει ότι οι λήπτριες χώρες θα συμφωνούν με την Κομισιόν σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εφαρμόζουν.
Κάθε δόση του νέου ΕΣΠΑ θα εκταμιεύεται αφού η Κομισιόν ελέγξει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα και κατόπιν θα ανάβει το πράσινο ή το κόκκινο φως.
Με την εμπειρία που αποκτήσαμε ως χώρα από την τρόικα έχουμε συνηθίσει στα μνημόνια, στα ορόσημα και στα προαπαιτούμενα, αλλά είχαν μείνει έξω από τους ελέγχους τα κοινοτικά κονδύλια.
Ευρισκόμενοι εκτός μνημονίων, η προοπτική να μπει αυστηρός έλεγχος στη διάθεσή τους, δεν είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για υπουργούς, περιφερειάρχες και δημάρχους, καθώς δεκαετίες τώρα είχαν μάθει αλλιώς. Με όχι καλά αποτελέσματα για τη χώρα.