Skip to main content

Στην Ελλάδα (δεν) είσαι ό,τι δηλώσεις

Τα συμπεράσματα από δύο έρευνες, για την απασχόληση και την ιδεολογική ταυτότητα των Ελλήνων, συνοψίζονται στη φράση «δεν είναι αυτό που νομίζεις»

Δύο από τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν το πρωί της Κυριακής είναι η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για την απασχόληση και πώς αυτή έχει εξελιχθεί από την κρίση έως σήμερα, και η έρευνα της διαΝΕΟσις για την ιδεολογική ταυτότητα των Ελλήνων.

Τα συμπεράσματα και των δύο θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε στη φράση…«δεν είναι αυτό που νομίζεις». Ας δούμε τι ακριβώς μας λένε οι έρευνες.

«Τι πιστεύουν οι Έλληνες;» είναι το ερώτημα που θέτει η διαΝΕΟσις, εστιάζοντας στον ιδεολογικό προσανατολισμό μας. Θα περίμενε κανείς, ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, να διαπιστωθεί ότι κλίνουμε προς τα δεξιά. Απόλυτη κυριαρχία ενός κεντροδεξιού κόμματος (ΝΔ) και ενίσχυση μικρότερων κομμάτων στα δεξιά του, την ώρα που η κεντροαριστερά φαίνεται να ψάχνει βηματισμό.

Άλλο τι αισθάνομαι, άλλο τι ψηφίζω

Έλα όμως που η ψήφος δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πώς τοποθετείται κανείς προσωπικά στον άξονα δεξιάς – αριστεράς. Έτσι το ιδεολογικό κέντρο βάρους της χώρας φαίνεται να κλίνει (διαχρονικά μάλιστα, με μόνη εξαίρεση το 2018) προς κεντροαριστερά/ αριστερά.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ αισθάνονται και δηλώνουν πρωτίστως φιλελεύθεροι και σε πολύ μικρότερο βαθμό συντηρητικοί, (γεγονός που έχει να κάνει και με το αρνητικό πρόσημο που έχει χρεωθεί ο όρος στον ελληνικό δημόσιο λόγο).

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές. Εθνικισμός και αντισυστημισμός – ιδεολογικά πάντα – δεν φαίνεται να «πουλάνε», ανεξάρτητα από το τι δείχνει η κάλπη.

Άλλο η μείωση της ανεργίας, άλλο η αύξηση της απασχόλησης

Το «δεν είναι αυτό που νομίζεις» ισχύει όμως και στο πολύ σοβαρό μέτωπο της απασχόλησης. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία εντυπωσιακή μείωση του ποσοστού της ανεργίας, το οποίο και επέστρεψε πρόσφατα σε προ κρίσεως επίπεδα.

Έλα όμως που η μεγάλη θετική εικόνα, κρύβει πίσω της πολλές μικρότερες και ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ μόνο στην Αττική επέστρεψε η ανεργία σε προ κρίσης επίπεδα. Στις υπόλοιπες περιφέρειες η απόκλιση παραμένει μεγάλη.

Και το χειρότερο; Η μείωση της ανεργίας δεν σημαίνει αύξηση της απασχόλησης. Οι συμμετέχοντες στο εργατικό δυναμικό έχουν μειωθεί, με τους νέους και τις γυναίκες να είναι κυρίως εκείνοι που μένουν πίσω.

Τελικά στην Ελλάδα ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις», αλλά τα πράγματα δεν είναι πάντα ακριβώς όπως δηλώνονται.