Skip to main content

Καλύτερες θάλασσες

(Φωτ. Papadakis Press)

Το μήνυμα προς την κυβέρνηση, και δη προς το υπουργείο Ναυτιλίας, των συμμετεχόντων στο 8ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ν», με τίτλο «Κρίσιμες αποφάσεις», ήταν ένα: αναβάθμιση της ελληνικής σημαίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστεί και η ναυτική εκπαίδευση, αφού -βέβαια- πρώτα πειστούν οι νέοι να επενδύσουν το μέλλον τους στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η προτροπή των Ελλήνων εφοπλιστών δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της. Κατέχουν παγκόσμια πρωτιά στην ποντοπόρο ναυτιλία, επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ο στόλος τους υπερβαίνει σε αξία σταθερά τα 100 δισ. δολ. Και, το σημαντικότερο, μεταφέρουν την πλειονότητα των πρώτων υλών και των ενεργειακών προϊόντων που «ταξιδεύουν» διεθνώς μέσω θαλάσσης τεράστιο διπλωματικό πλεονέκτημα για τη χώρα.

Συστατικό της επιτυχίας αυτής είναι η ποικιλομορφία στις αποφάσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, που συνολικά οδηγούν σε ένα κοινό, ισχυρό παγκόσμιο αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί και στη σημαία και η λύση περνά μέσα από τους νέους και τη ναυτική εκπαίδευση.

Ένα ακόμη καυτό θέμα είναι η ισχυροποίηση του ναυτιλιακού cluster, υπό τις εξής αιρέσεις: την εξεύρεση και άντληση νέων κεφαλαίων -κυρίως ευρωπαϊκών-, τη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη συναντίληψη όλων προς έναν κοινό στόχο.

Εξάλλου, ισχυρότερη σημαία και δυναμικότερο ναυτιλιακό cluster σημαίνουν πλούτο για τη χώρα, πλούτο με ευρεία διάχυση στην κοινωνία.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει πολιτικές και στρατηγικές που θα φέρουν τη ναυτιλία πιο κοντά στο μέσο ελληνικό σπίτι. Να λάβει αποφάσεις, κρίσιμες αποφάσεις, που θα δημιουργήσουν συνθήκες για καλύτερες θάλασσες.