Skip to main content

Αλλού η σπαζοκεφαλιά

Ατυχές γεγονός είναι μια βροχή ενώ έχεις στήσει υπαίθριο γλέντι

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ορκίστηκε στο Σύνταγμα της «Μακεδονίας», δηλαδή κράτους που δεν υπάρχει. Εντός και εκτός, είναι αναγνωρισμένο με το γνωστό όνομα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για «πολύ ατυχές γεγονός» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ατυχές γεγονός είναι μια βροχή ενώ έχεις στήσει υπαίθριο γλέντι. Πολύ ατυχές είναι να παίξεις όλα τα νούμερα, εκτός απ’ αυτό που κληρώνει.

Στην προκειμένη, δεν είναι η ατυχία που τα νερά ανακατώνει. Η νέα πρόεδρος με την εθνικιστική ρητορική πορεύτηκε προεκλογικά και με το «καλημέρα» το νταηλίκι μετρά, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας -δεν έχει ακόμη ορκιστεί η νέα κυβέρνηση- υπερασπίζεται τη διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Καλά, η ευρωπαϊκή είναι όνειρο θερινής νυκτός, η ΝΑΤΟϊκή είναι γεγονός.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν το θέμα, άλλωστε. Η Ε.Ε. είναι το δόλωμα. Αν το καλοσκεφτείς, η Ουάσιγκτον κυρίως, και οι άλλοι δεν σκοτίζονταν ούτε για το όνομα ούτε για ταυτότητα και γλώσσα.

Να τελειώνει ήθελαν η ιστορία, η οποία εμπόδιζε την ένταξη της χώρας των δύο εκατομμυρίων κατοίκων στην Ατλαντική Συμμαχία. «Πάση θυσία πρέπει να εξοβελιστεί από τα Βαλκάνια η Ρωσία». Μα, στα Σκόπια κερδίζεται ή χάνεται της Δύσης η βαλκανική κυριαρχία;

Γεγονός είναι ότι και η Αθήνα από τη μια εγκαλεί τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας πως δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών κι από την άλλη υπενθυμίζει ότι η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει τη συμφωνία.

Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις πίσω από τις γραμμές για να βρεις κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Είναι σαφές, αν δεν γεννήθηκες χθες.

Θα είμαι x+9 ετών το έτος x2 και είμαι σίγουρη ότι τα ζόρια στα εθνικά δεν θα είναι τα βορειομακεδονικά, αλλά τα κλασικά ανατολικά. Η τουρκική ατζέντα, παρά τα ήρεμα νερά, δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά.