Από τις πέτρες και τα κοχύλια έως εκείνα από χρυσό και άργυρο ή το «χαρτί», που κόβουν οι κεντρικές τράπεζες και αποτιμά η αγορά, τα νομίσματα εξελίσσονται συνεχώς. Δυναμικά στη ζωή μας έχουν μπει άλλωστε και τα ψηφιακά, από το Bitcoin και το Ether έως τα meme coins, με τα οποία μας «τρολάρουν» (αλλά και βγάζουν κέρδος) εκκεντρικοί δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ.
Αλλά σήμερα ίσως δεν υπάρχει πιο πολύτιμο νόμισμα – δηλαδή μέσο συναλλαγής – από τα δεδομένα. Αυτά για τα οποία δίνουν μάχη διαδικτυακοί κολοσσοί, κυβερνήσεις, πάσης φύσεως εταιρείες και (μυστικές) υπηρεσίες. Μας το θύμισε χθες η είδηση για το τεράστιο δίκτυο απάτης, που στήθηκε μέσω χιλιάδων ψεύτικων online shops και έκλεψε τα δεδομένα από 800.000 Ευρωπαίους και Αμερικανούς.
Η έκρηξη
«Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα», σχολίασε στον Guardian ο Jake Moore, σύμβουλος κυβερνοασφάλειας, εξηγώντας ότι μπορούν να πωληθούν ακριβά οπουδήποτε και να αξιοποιηθούν για οτιδήποτε – ακόμη και για σκοπούς παρακολούθησης. Ο όγκος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν, καταναλώθηκαν, αντιγράφηκαν και αποθηκεύτηκαν ήταν 64,2 zettabytes το 2020 και αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 180 zettabytes έως τα τέλη του 2025, έχοντας υπερδεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 2015.
Όλα είναι data
Aυτή η έκρηξη είναι βεβαίως αποτέλεσμα του διαδικτύου και ειδικά του Internet of Things (ΙοT), του συνεχώς διευρυνόμενου δικτύου πραγμάτων που που είναι ενσωματωμένα σε ψηφιακό υλικό και λογισμικό. Σε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, οι προσδοκίες αυξάνονται. Σήμερα, οι πελάτες απαιτούν εξατομικευμένα, αξιόπιστα και ανθεκτικά προϊόντα και υπηρεσίες, τη στιγμή και στον τόπο που τα θέλουν. Και χάρη στον μεγάλο όγκο δεδομένων που διατίθενται από τα δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές εκεί έξω, είναι πιο εύκολο από ποτέ για τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Είναι και πιο πολύτιμο από ποτέ να έχουν τα δικά μας δεδομένα.
Και εκεί είναι που χρειάζεται κι εμείς να είμαστε προσεχτικοί. Γιατί όλα είναι data, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.