18 Οκτωβρίου 2023. Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι από 163 ΜΚΟ στις ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη. Όταν ξεκίνησε την ομιλία της.
Η Πρέσβειρα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «ηγούνται με το παράδειγμα, με τη διαφάνεια, την ταπεινή προσέγγισή μας στις δικές μας προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζει ότι «τα θέματα που τίθενται συχνά είναι επώδυνο για όλους μας να συζητιούνται».
«Κάποιες φορές δινόταν η εντύπωση ότι οι απαντήσεις που θα δημιουργούσε μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης θα ήταν πιο ποιοτικές», «τα λόγια τους δεν έχουν νόημα, αν δεν συνοδεύονται από πράξεις. Γι’ αυτό γυρίσαμε την πλάτη».
Θα δεχόσουν, λοιπόν, μαθήματα από τον κήρυκα του «Πνεύματος και Ηθικής», όταν γνωρίζεις ότι περνά συχνά την κόκκινη γραμμή ή οι λεκέδες σβήνουν ανάλογα με τη στιγμή;
Τι είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κρίνει, κατακρίνει και επικρίνει; Τις άλλες χώρες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν αμφισβητώ τα συμπεράσματά του, δεν περιμένω, όμως, να ενημερωθώ από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη «σκληρή, απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο», την υπόθεση των υποκλοπών, το Predator και το ναυάγιο της Πύλου.
Τι είναι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταγράφει τα «ωραία των Αθηνών» και άλλων 190 τόσων πρωτευουσών; Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στη χώρα και από τον κύριο επιθεωρητή περιμένουμε να μας πει; Μωροί και τυφλοί περιφερόμαστε γύρω από λάκκο βαθύ; Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό κι από τις εκθέσεις, τις διαθέσεις, τις προθέσεις, τις αξιολογήσεις και τις βαθμολογίες.
Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό και από την ετήσια παράσταση με τους «πανηγυρισμούς» των αντικυβερνητικών για τα αμερικανικά χαστούκια και τις απαντήσεις του ΥΠΕΞ ότι «αγνοούνται παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές».
Εκτός, αν «το έργο ήταν επιτυχία. Το κοινό του ήταν αποτυχία».