Η Ευρώπη έχει την ικανότητα να βάζει συχνά διλήμματα στον εαυτό της για οποιοδήποτε θέμα, απλό ή σύνθετο, χωρίς ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις λύσεις και τις τελικές επιλογές. Ίσως επειδή ξέρει ότι οι αποφάσεις στα διλήμματα θα έρθουν έτοιμες εκ δυσμών.
Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει τεράστιο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα, χώρες οι οποίες, αντίθετα με την Ε.Ε., ακολουθούν πιο ευέλικτες και στοχευμένες πολιτικές.
Η κρίση στην ευρωπαϊκή μεταποίηση εντάθηκε με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και από τις αποφάσεις της Κομισιόν για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, χωρίς φυσικά κανένα σχέδιο και χωρίς προηγουμένως να διερευνήσει τις προθέσεις των ανταγωνιστών.
Στο πλαίσιο αυτό, μια βιομηχανική μονάδα που είναι σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος ψάχνεται για να μετακομίσει στις ΗΠΑ ή στην Κίνα ή αλλού, όπου η ενέργεια είναι φθηνότερη και πιο χαλαροί οι όροι της πράσινης μετάβασης.
Οι επενδύσεις που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αντιμετωπίζουν σημαντικό γεωπολιτικό ρίσκο, καθώς οι εκτός Ευρώπης χώρες είναι πιθανόν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο της πράσινης μετάβασης, επισήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.
Για κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης έχει μιλήσει και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, τονίζοντας πως η αδράνεια της Ευρώπης στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και στα άμεσα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ, οδηγούν σε αποβιομηχάνιση της γηραιάς ηπείρου.
Συγχρόνως, την ώρα που πλανάται το φάντασμα της αποβιομηχάνισης, οι «27» συζητούν να δρομολογήσουν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, εκατοντάδων δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξ ανατολών. Μόνο το γερμανικό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα κοστίσει 100 δισ. ευρώ.
Έτσι, αντί να δοθούν πόροι και θεσμικά κίνητρα για τη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φείδονται κονδυλίων για αντιπαραγωγικές επενδύσεις στην άμυνα.
Εν τέλει, ούτε εκεί θα επενδύσουν στην παραγωγή, αλλά τα «αναγκαία» οπλικά συστήματα θα αγοραστούν έτοιμα από τις ΗΠΑ.