Η «Σιωπηρή αβεβαιότητα» κράτησε σταθερές τις διεθνείς αγορές στην πρώτη συνεδρίαση μετά το χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, όμως μην ξεγελιέστε: ο τρόμος έχει επιστρέψει. Απλώς, τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα έχει εξοικειωθεί στις διαδοχικές κρίσεις, τις αναταραχές και τους πολέμους.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για «ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί» και έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν. Η επίθεση της Τεχεράνης μπορεί να ήταν αναμενόμενη και να είχε διαρρεύσει πολλές ώρες νωρίτερα -δίνοντας χρόνο στις ισραηλινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους να προετοιμαστούν-, όμως αυτή η επίθεση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απλά συμβολική. Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν επιτίθεται άμεσα κατά του Ισραήλ και η σύγκρουση αυτή πρέπει να περιοριστεί, καθώς πρόκειται για δύο χώρες που ανεπίσημα φέρεται να έχουν πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα ή δυνατότητα παραγωγής τέτοιων.
Περιγράφοντας το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό σήμερα, έχουμε δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα: ένα στην Ουκρανία και ένα δεύτερο που πάει να ανοίξει στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν-Ισραήλ. Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρεται η λέξη πυρηνικά. Στην περίπτωση της Ρωσίας, το έχει θέσει πολλάκις ως ζήτημα η ίδια η Μόσχα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το συζητά ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτός ο συνδυασμός είναι που ενεργοποιεί το ηφαίστειο της γεωπολιτικής σκηνής και των αγορών.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει καταφέρει να ξεπεράσει -με απώλειες- τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, με τις αγορές μάλιστα να γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου περίοδο άνθησης στηριζόμενες στον πλούτο που δημιουργεί η νέα τεχνολογική επανάσταση και στις ευοίωνες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αναζήτηση μιας διόρθωσης είναι φυσιολογική. Αρκεί η αιτία αυτής της διόρθωσης να είναι τεχνική και όχι μια βίαιη μεταβολή της γεωπολιτικής ισορροπίας.