Αυτή τη φορά ήταν μια άμεση Ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Η πρώτη μετά την Ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί στο Ιράν το 1979.
Ηταν -κατά την Τεχεράνη- η απάντηση στην ισραηλινή επιδρομή στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν κορυφαίοι στρατηγοί των Φρουρών της Επανάστασης.
Κάπου 350 πύραυλοι και drones εκτοξεύτηκαν από το ίδιο το Ιράν, αλλά και βάσεις του στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Το 99% αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιρανική επίθεση θα απαντηθεί επίσης με μια άλλη άμεση επίθεση του Ισραήλ κατά του ιρανικού εδάφους.
Εάν το Ισραήλ αποδειχθεί άτρωτο χάρη στα αμυντικά του συστήματα, θα έχει μάλιστα καταγράψει μια πρώτη νίκη τεράστιας σημασίας. Ενισχύοντας εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να εμπλέξουν τη χώρα σε ακόμη έναν πόλεμο κατά των Ιρανών και των Αράβων.
Ο πολεμικός πυρετός, που έχει κυριεύσει τη Μέση Ανατολή εδώ και έξι μήνες με την φρικιαστική σύγκρουση στη Γάζα, είναι τώρα στα «κόκκινα».
Μήπως τελικά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου να πέτυχε τον στόχο του;Για να ενισχύσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, που βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες εβδομάδες; Μετατοπίζοντας την προσοχή της κοινής γνώμης από τη Γάζα στο Ιράν; Ξανακερδίζοντας τη χαμένη αλληλεγγύη της Δύσης, που του είχε γυρίσει την πλάτη λόγω της απάνθρωπης τακτικής του στη Γάζα;
Είναι περίεργο επίσης ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν άλλωστε αποκαλύψει εδώ και μέρες τα ακριβή σχέδια της επίθεσης του Ιράν. Ο διεθνής Τύπος βοούσε. Κάποιοι κύκλοι στην Αμερική ίσως να το ήθελαν κιόλας για να σταματήσει η κριτική κατά του προέδρου Μπάιντεν για μονόπλευρη στήριξη στο Ισραήλ. Κάτι που του στερεί πολλές ψήφους ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Και την ίδια ώρα, στο μέτωπο της Ουκρανίας, είναι ορατός ο κίνδυνος της ήττας για το Κίεβο. Με τον Ζελένσκι να ζητάει συνεχώς όπλα.
Χωρίς να υπάρχει προοπτική μιας διαπραγμάτευσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.
Τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι δύο πιο σημαντικές συγκρούσεις που διεξάγονται τώρα γίνονταν ένας ενιαίος πόλεμος; Με τη Ρωσία εναντίον των Ουκρανών, αλλά και να υποστηρίζει το Ιράν ενάντια στο Ισραήλ. Και τους Αμερικανούς στο αντίπαλο στρατόπεδο;
Ισως έχει δίκιο ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που προτείνει την επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο, ως το μικρότερο κακό!
Τότε τουλάχιστον, οι δύο υπερδυνάμεις μιλούσαν μεταξύ τους, Υπήρχαν διαδικασίες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση. Αυτό το σύστημα εγκαταλείφθηκε όταν η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε ως υπερδύναμη.
Τώρα η ανθρωπότητα βρίσκεται στο έλεος των Αγιοταλλάχ στο Ιράν, του Νετανιάχου ,της Χαμάς, των Χούθι και τόσω άλλων “καταπιεσμένων”…Που αν κάνουν μια απερίσκεπτη κίνηση, ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειες…