Στροβιλίζονται ποσά μεγάλα και κάπου κόβει το γάλα. Πριν από μία εβδομάδα, οι ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές συνέλαβαν 22 άτομα και κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με εικαζόμενη απάτη που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προοριζόμενα για έργα κονδύλια έγιναν βίλες και dolce vita. «Κοσμήματα» διερευνώνται και αλλού. Είναι πολλά τα λεφτά, 800 δισ. συνολικά, και οι πειρασμοί επί τα αυτά.
Καλά, κι όταν ήταν λιγότερα, γινόταν δουλειά με ευφάνταστα ονόματα. Όπως, λίγο πριν σκάσει η χρηματοοικονομική κρίση, το 2008, που μάθαμε ότι «έβδομος παράδεισος» ονομαζόταν ο οίκος ανοχής που είχε ιδρύσει με ευρωπαϊκά κεφάλαια πρώην δήμαρχος της ισπανικής πόλης Chirivel. Είχε ζητήσει από την Ε.Ε. χρηματοδότηση 54.000 ευρώ για τη δημιουργία κέντρου ιππασίας, αλλά κάπου χάθηκε ο στόχος στην πορεία. Απαντώντας στην κατηγορία, είπε πως είχε κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, είχε αγοράσει μέχρι και άλογα, οι αρχές, όμως, απέρριψαν το αίτημα αδειοδότησης κι αυτός απογοητευμένος νοίκιασε τον χώρο. «Δεν γνώριζα ότι ο νοικάρης θα μετατρέψει τον χώρο σε κλαμπ με νεαρές κυρίες».
Ωραίες ιστορίες… Μια γέφυρα που οδηγούσε στο πουθενά (όντως υπήρχε στη Ρουμανία κι είχε από την Ε.Ε. επιχορηγηθεί), ένα χιονοδρομικό στο Bornholm της Δανίας, όπου το χιόνι σπανίως ζυγώνει, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης κοριτσιών για τηλεοπτικά shows στην Καλαβρία, που στοίχισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 1,280 εκατ. ευρώ. Σταματώ εδώ.
Υπάρχουν μοντέλα και μοντέλα. Στην εποχή του Ταμείου Ανάκαμψης, που ολοκληρώνεται στα τέλη του 2026, αλλά μέχρι προ μηνός είχε δαπανηθεί λιγότερο από το 1/3 των κεφαλαίων του (Reuters), οι ανησυχίες για καθυστερήσεις και καταχρήσεις/αδιαφανείς διαχειρίσεις κόβουν σαν κορδέλα.
Λόγια του αέρα; Σφυρίζει η τσαγιέρα, όταν μπαίνει στη μέση η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ΟLAF) και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Κάτι έχουν τα πηνία.