Μπορούμε να διαφωνήσουμε στα κριτήρια, τα μαρτύρια, τα πολιτικά αισθητήρια ή τα ακροατήρια, αλλά τα θέματα δεν εμφανίζονται από το πουθενά. Χρόνους πολλούς η ιστορία κοιλοπονά και στη γέννα δεν περνά.
Δύο παραδείγματα χθεσινά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίζεται -ευτυχώς, χωρίς να στροβιλίζεται φλεγόμενος σ’ ένα ζεϊμπέκικο- να εννοεί το «Ηλία, ρίχ’ το» ή αλλιώς «Θα πάρω φόρα, να τα γκρεμίσω». Θα εξαλείψει και θα κατεδαφίσει, λέει, κάθε νέα αυθαίρετη δόμηση, με τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος.
Με μεγάλη επένδυση στη σύγχρονη τεχνολογία, ισχυρή κεντρική υπηρεσία του υπουργείου θα καταγράφει, θα ελέγχει και θα γκρεμίζει. Πρώτα τα νέα αυθαίρετα κτίσματα, αν κατάλαβα καλά, και αριθμό παλαιότερων, που θα επιλέγονται με πολεοδομικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Δηλαδή κάτι νόθο, κάτι ξένο, θα μείνει σε μια χωροχρονική φούσκα αναπημένο. Μια, δυο δεκαετίες, μπορεί και τρεις; Θυμάμαι ταβέρνες στον Σχινιά που είχαν κριθεί κατεδαφιστέες από το 1999 και γκρεμίστηκαν σταδιακά μεταξύ 2016 και 2017.
Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι δεν νομίζω ότι έπαθαν ζάλη. Ιδίως με την πρόβλεψη για γκρέμισμα μέσα σε 43 ημέρες (10+3+30). Γιατί όχι σαράντα, εις μνήμην της παρανομίας; Για την υποβολή καταγγελίας θα καταβάλλονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου 200 ευρώ. Θα βρείτε πολλούς πρόθυμους, θαρρώ, που τους βαραίνουν τα ευρώ.
Προχωρώ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι «η Αστυνομία χρειάζεται μια ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μια Αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».
Και ο προηγούμενος ένοικος της Κατεχάκη μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προτάξει την ανάγκη επανίδρυσης της ΕΛ.ΑΣ. Μάλλον θα είχε διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Στις διαπιστώσεις ήταν δυνατοί κι άλλοι διορθωτές, αναμορφωτές, που είχαν βλέψεις ως και για την επανίδρυση του κράτους.
Παλιές υποθέσεις. 26 χρόνια μετά και ακόμα «Όλα είναι δρόμος».