Το κλείσιμο του α’ τριμήνου στα χρηματιστήρια βρήκε τους δείκτες σε ιστορικά υψηλά σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ σε ανάλογη πορεία βρέθηκε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ράλι και επικράτησης των αγοραστών τις τελευταίες δεκαετίες, με τους αναλυτές και τους επενδυτές να κεφαλαιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αισιοδοξία για το τέλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και την έναρξη του κύκλου χαμηλότερων επιτοκίων, τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τις προοπτικές ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης και κυρίως τα κέρδη από τη δυναμική εμφάνιση στο προσκήνιο της τεχνητής νοημοσύνης, μιας τεχνολογίας που εκτίναξε στα ύψη τις μετοχές ΙΤ.
Το ερώτημα που γεννάται σ’ αυτή τη συγκυρία είναι κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η περίοδος ευφορίας. Και οι πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών είναι μάλλον αρνητικές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι επενδυτές -αυτοί που κέρδισαν από την εκτίναξη του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 στο πρώτο τρίμηνο- ήδη παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα. Και οι θέσεις αυτές δημιουργούν ένα κλίμα ασάφειας αφού η ζήτηση για αγορά δικαιωμάτων δείχνει πως οι επενδυτές περιμένουν όχι απλώς περίοδο μικρής μεταβλητότητας, αλλά πολύ έντονες διακυμάνσεις τιμών, ενώ κάποιοι αναφέρουν και τον κίνδυνο εμφάνισης πιθανών «μαύρων κύκνων». Μάλιστα, η ζήτηση για δικαιώματα που πληρώνουν σε πιθανή μικρή διόρθωση βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ετών, με τους συναλλασσόμενους να τοποθετούνται σε εργαλεία που προσφέρουν προστασία σε πιθανές έντονες διακυμάνσεις των μετοχών.
Η περίοδος της άνοιξης ήταν ιδιαίτερα θερμή στα χρηματιστήρια τα προηγούμενα χρόνια λόγω των διαδοχικών κρίσεων. Η φετινή φαίνεται πως ίσως είναι λίγο πιο ήπια, τουλάχιστον δεν υπάρχουν κρίσεις τόσο έντονες όσο οι προηγούμενες. Κι όμως, η χρηματιστηριακή αγορά φοβάται τα χειρότερα. Και τα χειρότερα σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο ένας «μαύρος κύκνος» ή ένα κραχ, αλλά μια περίοδος ακραίας μεταβλητότητας.