Καμπανάκι για την αύξηση του δημοσίου χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, εξαιτίας της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, κρούει ο οίκος Moody’s. Λόγω του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας, η άπειρη, περί τα διεθνή ζητήματα, Ευρώπη εγκλωβίστηκε στην αμφιλεγόμενη αναγκαιότητα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και οσονούπω θα μετράει και τις δημοσιονομικές συνέπειες της διεθνούς ανυπαρξίας της.
Αφορμή της παρέμβασης του διεθνούς οίκου είναι η δρομολογημένη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ. «H εξοπλιστική κούρσα των χωρών του ΝΑΤΟ που πυροδοτείται από τις απειλές της Μόσχας θα περιπλέξει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους και θα μπορούσε να αποδυναμώσει το πιστωτικό τους προφίλ, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές συγκρούσεις», σημειώνει η Moody’s.
Εκτιμά δε, πως μεγαλύτερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν η Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν χαμηλές αμυντικές δαπάνες, προβλέποντας αύξηση του χρέους τους.
Για τον δημοσιονομικό χειρισμό των αμυντικών δαπανών, προσφάτως η Ε.Ε. αποφάσισε να μη μετράει στο έλλειμμα και στο χρέος μια σημαντική αύξηση των «επενδύσεων» στην άμυνα και να μη λαμβάνονται υπόψη στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.
Μπορεί τις αυξημένες δαπάνες να τις παραβλέπει η Κομισιόν, αλλά οι αγορές δεν προτίθενται να επιδείξουν τέτοιες ευαισθησίες και θα μετρούν κανονικά τις δημοσιονομικές παρεκτροπές, ανεξάρτητα από την αιτία, κοστολογώντας ανάλογα τον δανεισμό των χωρών.
Απέναντι στις εξελίξεις αυτές, η Ελλάδα είναι «θωρακισμένη», καθώς ήδη πορεύεται και με τους δύο κινδύνους. Αφενός λόγω των απρόβλεπτων γειτόνων ήδη δαπανά σε εξοπλισμούς το 2% του ΑΕΠ (ίσως και παραπάνω). Αφετέρου, με τόσο υψηλές αμυντικές δαπάνες για δεκαετίες, συν άλλους παράγοντες, κατέχει και την πρωτιά στο δημόσιο χρέος. Ό,τι δηλαδή κινδυνεύουν να υποστούν οι άλλες χώρες με χαμηλές, σήμερα, αμυντικές δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε η Moody’s να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως παράδειγμα προς αποφυγήν, συστήνοντας στους άλλους εταίρους, να προσέξουν, να μη γίνουν σαν την Ελλάδα.