Ποτέ δεν είναι αργά για την Κυβέρνηση και ειδικά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, να συνομολογήσουν το αυτονόητο: Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όποια και αν είναι, δεν διορθώνει την προβληματική (μισθολογικά και όχι μόνο) εικόνα της αγοράς εργασίας.
Είναι τόσο μεγάλες οι αποκλίσεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, που δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες. Είναι τέτοια τα υπερκέρδη που έχουν καταγραφεί σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, που «βγάζουν μάτι». Καιρός είναι να δούμε κατάματα τον «ελέφαντα στο δωμάτιο». Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα ίδια τα συνδικάτα των εργαζομένων, χωρίς να διαψευστούν. Έχουμε και λέμε:
- Μέσος πραγματικός μισθός (μικτά) 1.038,23 ευρώ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2023). Τον αντίστοιχο μήνα το 2010 ήταν 1.417,84 ευρώ. Μείωση 26,77% μέσα σε 13 χρόνια
- Το 50% των προσλήψεων το 2023 αφορούσαν ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία). Άρα οι απολαβές όσων εργάστηκαν υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αισθητά μικρότερες ακόμα και από τον κατώτατο μισθό.
- Το 2022 καταγράφηκαν 122.375 εργαζόμενοι που έκαναν δεύτερη δουλειά για να βγάλουν ένα υποφερτό μηνιαίο εισόδημα. Δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2013, ήταν μόλις 36.235 οι εργαζόμενοι που επέλεξαν κάτι ανάλογο. Μέσα σε 10 χρόνια, καταγράφηκε αύξηση 338%!
- Το 2023, το 31% των εργαζομένων είχε μηνιαίες απολαβές που δεν ξεπερνούσαν τα 800 ευρώ.
Αν τα συγκεκριμένα νούμερα δείχνουν ένα μέρος της πραγματικότητας, έρχονται και οι τιμές βασικών προϊόντων, να ολοκληρώσουν την άκρως προβληματική εικόνα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα συνδικάτα, λοιπόν, μας ενημέρωσαν ότι:
- Το ελαιόλαδο στο σούπερ μάρκετ από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά 135,5%.
- Οι δαπάνες για διατροφή αυξήθηκαν κατά 30,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 37% συγκριτικά με το 2011.
- Η αύξηση στα νωπά λαχανικά είναι 52%, στα κρέατα 30,7%, στο ψωμί 33,4%.
Προφανώς ο κατάλογος «της ντροπής» δεν έχει τελειωμό.
Σε όλα τα παραπάνω, το «φτιασίδωμα» που ετοιμάζει η Κυβέρνηση στον κατώτατο μισθό, σε τι ακριβώς θα βοηθήσει; Τα 780 ευρώ μικτά (666,85 ευρώ καθαρά), θα ανέλθουν στα επίπεδα των 830 ευρώ (705 ευρώ καθαρές αποδοχές). Πρόκειται για μια αύξηση κοντά στα 40 ευρώ το μήνα, που θα λάβουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι. Αρκούν για να βελτιώσουν την εικόνα μιας ελληνικής οικογένειας με χαμηλόμισθους γονείς; Μπορούν να σταθούν ανάχωμα στο «τέρας» της ακρίβειας; Μάλλον μοιάζουν με παρηγοριά στον άρρωστο…
Όλοι οι υπόλοιποι όμως, τι ακριβώς θα κερδίσουν; Ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη; Με τις συλλογικές συμβάσεις να μοιάζουν «όνειρο θερινής νυχτός», είναι απορίας άξιο πώς πιστεύει η Κυβέρνηση ότι θα αυξηθούν ικανοποιητικά οι μισθοί, πώς δηλαδή θα λειτουργήσει ομαλά η αγορά και θα αντιστραφεί προς το καλύτερο η κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας μόλις το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από κάποιας μορφής συλλογική σύμβαση, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κινείται σε διπλάσια ποσοστά. Βέβαια, εδώ (για να θυμίσουμε μια αγαπημένη φράση του σημερινού υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη), δεν φαίνεται να κόπτεται η Κυβέρνηση για τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», όπως έχει κάνει σε τόσα άλλα ζητήματα. Εδώ, μοιάζει αρκετή μια νέα αύξηση στις κατώτατες αποδοχές, έτσι για να ρίξουμε «επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια» του φιλοθεάμονος κοινού. Μόνο που αυτοί οι πανηγυρισμοί «επικοινωνιακού τύπου», στερούνται ουσίας. Θυμίζουν κάτι από Χριστουγεννιάτικα φωτάκια, όπως έλεγε και ο μεγάλος Τζίμης Πανούσης. «Κυριακή χαρά, Δευτέρα λύπη…»