Η σφαγή στο Crocus City Hall της Μόσχας, είναι η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες. Το σοκ είναι μεγάλο στη Μόσχα. Επικρατεί χάος, και όλοι διερωτώνται πώς θα αντιδράσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης δεν ήταν η διεκδίκηση κάποιων πολιτικών απαιτήσεων με τη σύλληψη ομήρων, αλλά η μαζική δολοφονία.
Όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Crocus, άνοιξαν αμέσως πυρ με πολυβόλα και ένα κυνηγετικό όπλο. Πρώτα σκότωσαν τους αξιωματικούς ασφαλείας της αίθουσας συναυλιών και μετά σε ό,τι εκινείτο. Εκεί που το ρωσικό ροκ συγκρότημα «Piknik» επρόκειτο να εμφανιστεί εκείνο το βράδυ, ο κόσμος κρυβόταν πίσω από τα καθίσματα. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν για 20 λεπτά.
Η σφαγή θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τρομοκράτες θέλουν να επιτεθούν συγκεκριμένα στον Πούτιν και στον μηχανισμό ασφαλείας του για να τροφοδοτήσουν τους φόβους στη Ρωσία. Να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση μέσα από το χάος.Το μόνο σίγουρο είναι ότι στόχος ήταν να σκοτωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.
Το παρασκήνιο της επίθεσης είναι ακόμα εντελώς ασαφές. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Ο ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας Πήτερ Νόιμαν από το King’s College του Λονδίνου θεωρεί γνήσια την επιστολή ανάληψης της ευθύνης από την τρομοκρατική πολιτοφυλακή. «Το μήνυμα της ομολογίας μεταδόθηκε από όλα τα επίσημα κανάλια του Ισλαμικού Κράτους. Εγώ και οι συνάδελφοί μου μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100%,» έγραψε ο Νόιμαν στο X.
Αναμφίβολα, εκτός από τη σύγκρουση με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει να αντιμετωπίσει επιθέσεις από τον ισλαμικό εξτρεμισμό και ορισμένες αυτονομιστικές περιοχές τις τελευταίες δεκαετίες. Την ίδια μέρα χθες, η FSB ανακοίνωσε τη σύλληψη στην περιοχή της Ινγκουσετίας περίπου 30 μελών του Ισλαμικού Κράτους.
Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν ακόμη πραγματικά αξιόπιστες πληροφορίες για τους πιθανούς δράστες.
Είναι επίσης σαφές ότι το Κρεμλίνο θα αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση ως μέρος της πολεμικής προπαγάνδας. Δεν θα δημοσιοποιηθούν πληροφορίες που θα υπονομεύσουν τη θέση της Ρωσίας στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σε αυτήν την περίοδο πολέμου. Αυτή είναι η υποσημείωση θα πρέπει να επισυνάπτεται σε όλες τις πληροφορίες για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.
Υπάρχει μεγάλος θυμός στο Κρεμλίνο. Η επίθεση χτυπά τη Ρωσία ενώ βρίσκεται σε πόλεμο και σε μια εποχή που υπάρχει ήδη πολύ μίσος και δυσπιστία στη ρωσική κοινωνία. Κυρίως εναντίον της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και ο ρωσικός λόγος μετά την επίθεση κυριαρχείται κυρίως από προκαταλήψεις και απειλές.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Πούτιν έγραψε στο Telegram χαρακτηριστικά: «Εάν αυτοί αποδειχθούν τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να τους αντιμετωπίσουμε διαφορετικά», γράφει στο Telegram. «Πρέπει να βρεθούν όλοι και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες».
Αυτό δίνει μια εικόνα για τη ρωσική αντίδραση: οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι εκπρόσωποι του Κιέβου απέρριψαν τις υποψίες για εμπλοκή της Ουκρανίας. Το ίδιο κσι η Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποίησει πριν 15 ημέρες για προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση σε «μεγάλες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών» στη Μόσχα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε πάντως τις ΗΠΑ ότι «αθώωσαν» γρήγορα την Ουκρανία ως τον πιθανό εγκέφαλο της επίθεσης στο μέγαρο συναυλιών της Μόσχας. «Εγείρει ερωτήματα εάν οι ΗΠΑ βγάζουν τέτοια συμπεράσματα ενώ η τραγωδία ήταν ακόμη σε εξέλιξη»,είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία πλήττεται από τον τρόμο σε μια περίοδο που η χώρα φαίνεται ήδη πολύ ευάλωτη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχεται πιέσεις επειδή οι συνεχιζόμενες επιθέσεις από πολιτοφυλακές κατά του Κρεμλίνου στη νοτιοδυτική επαρχία Μπέλγκοροντ δίνουν την εντύπωση ότι η ρωσική ηγεσία δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει τη χώρα τους. Ο τρόμος χτυπά τη Ρωσία μέχρι τον πυρήνα και ο Πούτιν γνωρίζει μόνο μία αντίδραση: αντίποινα, με κάθε δύναμη.Αλλά ενάντια σε ποιους;