Ήταν Απρίλιος 2020 όταν εμφανίστηκε στη δημόσια ζωή το… σκόιλ ελικίκου! Προγράμματα κατάρτισης επιστημόνων, μέσω ΚΕΚ, που ήταν τόσο φτιαγμένα «στο πόδι», που εμπεριείχαν αναφορές, εντελώς ακαταλαβίστικες. Ο σάλος που ξέσπασε τότε, σε συνδυασμό και με τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις συντάξεις, είχε ως αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα, να αντικατασταθεί ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και στη θέση του να τοποθετηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρέμεινε σε αυτό το πόστο μέχρι τις εκλογές του 2023.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, έχοντας αναβαθμιστεί πια σε υπουργό Οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης παρέστη σε συνέδριο για τις δεξιότητες, που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ. Εκεί ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, δήλωσε ευθαρσώς ότι «πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο, κάποιοι να παριστάνουν ότι καταρτίζονται και κάποιοι άλλοι ότι καταρτίζουν. Να σταματήσουν κάποιοι την κοροϊδία. Δουλειά δική μας είναι, όσοι δεν το καταλαβαίνουν, να το καταλάβουν με κάποιον τρόπο».
Πρόκειται για μια δήλωση που σαφώς αφήνει αιχμές για τη λειτουργία των προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά και για τους ελέγχους που γίνονται στις εταιρίες που συμμετέχουν σε αυτά. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης παραδέχτηκε ότι επί των ημερών του, εισήχθη «κανόνας πληρωμής βάσει επιδόσεων και για τις δύο πλευρές». Αλήθεια, δυόμιση χρόνια στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης έκανε απλές διαπιστώσεις του προβλήματος;
Προφανώς και το ζήτημα των ελέγχων πρέπει να απασχολήσει το αρμόδιο υπουργείο. Η αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους, είναι πιθανό να βοηθήσει ως προς αυτό. Μέχρι τότε όμως, υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί για να καταρτιστούν περίπου 260.000 εργαζόμενοι και άνεργοι. Πρόκειται για ένα τεράστιο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνθηκε προς αυτές τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, οι συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα. Έρχεται λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών (πρώην Εργασίας) και κάνει λόγο για… κοροϊδία!
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου, η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ασφαλώς και οφείλει να απαντήσει σε αυτό με στοιχεία. Εννοείται ότι οφείλει να δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα και η διοίκηση της ΔΥΠΑ. Όλες οι πλευρές όμως, έκαναν ότι δεν άκουσαν την ευθεία επίθεση του κ. Χατζηδάκη! Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μέχρι και επίσημη ανακοίνωση με τίτλο «να κλείσει η κερκόπορτα της πιστοποίησης στην κατάρτιση».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι έχουν βρεθεί περιπτώσεις επιχειρήσεων του κλάδου, που μοιράζουν πιστοποιήσεις «μαϊμού» σε εργαζόμενους και ανέργους, λαμβάνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για τεράστιο θέμα, στο οποίο ευθύνη φέρει και ο καταγγέλλων, δηλαδή ο κ. Χατζηδάκης, που διετέλεσε υπουργός Εργασίας και επί των ημερών του, πήραν τόσο μεγάλη ώθηση τα προγράμματα κατάρτισης. Ή ο νόμος του, που έβαλε μέχρι και αξιολογήσεις μαθημάτων από τρίτο φορέα, δεν λειτουργεί σωστά, ή απλώς δεν μπορεί να ελεγχθεί μια αγορά, που επί 30 και πλέον έτη, παράγει στρεβλώσεις. Αλλά πώς αλήθεια να ομαλοποιηθεί η λειτουργία μιας αγοράς, όταν υπεύθυνο για την πιστοποίηση είναι το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), που υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Επίσης, τα ΚΕΚ που ασχολούνται με την κατάρτιση, υπάγονται στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)! Άρα, πώς μπορεί να επιτευχθεί ο βέλτιστος δυνατός έλεγχος, με τέτοια πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων; Μάλλον όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέφθηκε στο νόμο που ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης επιμελήθηκε με σπουδή προ διετίας.
Τελικά φαίνεται ότι η αξία της αυτοκριτικής είναι πολύτιμη. Και πολύ χρήσιμη για να διορθώνονται κακώς κείμενα του παρελθόντος που κατατρέχουν και ταλαιπωρούν τη δημόσια ζωή, πολλές φορές απομυζώντας την Πολιτεία, από πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Κανείς δεν πρέπει να διεκδικεί το αλάθητο. Λίγη αυτοκριτική ποτέ δεν έβλαψε. Άλλωστε, όπως μας έμαθε καλά η σημερινή Κυβέρνηση, οι ευθύνες για τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο δημόσιο βίο είναι διαχρονικές (θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, Τέμπη). Να θεωρήσουμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην υπόθεση με τα προγράμματα κατάρτισης, εκτός αν για τον κ. Χατζηδάκη ισχύει κάτι διαφορετικό.