Όταν οι γυναικοκτονίες και η έμφυλη βία είναι καθημερινό φαινόμενο, οι ανισότητες στους μισθούς και στις ευκαιρίες καριέρας μεταξύ γυναικών και ανδρών παραμένει μια σκληρή πραγματικότητα, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική, την οικονομία, και την επιστήμη δημιουργεί την ανάγκη για ποσοστώσεις, τα στερεότυπα του φύλου ζουν και βασιλεύουν. Και έχουν πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να εξαλειφθούν.
Αυτό καταδεικνύει άλλωστε και η ανάγκη να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπενθυμίζοντάς μας ότι το γυναικείο φύλο παραμένει, ακόμη δυστυχώς, «ασθενές» (υπάρχει και Παγκόσμια Ημέρα των Ανδρών, αλλά δεν είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ).
Η αναφορά του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια ότι «η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies”», ξεσήκωσε κουρνιαχτό.
Όμως εθελοτυφλούμε, στηλιτεύοντας την καταγγελία των πρακτικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, σε μία κοινωνία που παραμένει πατριαρχική, και όχι αυτές τις ίδιες τις πρακτικές.
Ο σεξισμός ζει και βασιλεύει μέσα στις σχετικές πλατφόρμες «ψαρέματος» στο ‘Ιντερνετ, τις τακτικές των οποίων έχουν φέρει στο φως της δημοσιότητας πληθώρα ξένων δημοσιευμάτων.
Το φαινόμενο ανθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ λόγω του δυσβάσταχτου κόστους των σπουδών (βλέπε φοιτητικά δάνεια ).
Στο sugardaddyellada.com, διαβάζουμε: «Τα Sugar Babys είναι κορίτσια, συνήθως φοιτητριες, που αναζητούν οικονομική ασφάλεια, μάθηση και υποστήριξη από έναν ώριμο άνδρα ανώτερης τάξης. Τα sugar babys προσφέρουν συντροφιά και υποστήριξη στον «μπαμπά τους» στον ελεύθερο χρόνο τους. Μπορούν επίσης να τον συνοδεύσουν σε επιχειρηματικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Αυτά τα κορίτσια γενικά προσελκύονται από ώριμους άνδρες με υψηλό κοινωνικό και βιοτικό επίπεδο. Μία sugar baby εκτιμά την ωριμότητα, την εμπειρία και την ελκυστικότητα των επιχειρηματιών κάτι που είναι πολύ πιο σημαντικό από την ηλικία ή τη σωματική διάπλαση»
Το να μιλάμε για σεξιστική δήλωση, είναι απλώς στρουθοκαμηλισμός.
Η ένδεια πάντα έκανε τους αδύναμους υποχείριο των ισχυρών. Και αυτό είναι και ζήτημα ταξικό. Και δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Απλώς, οι συνθήκες τις έχουν καταστήσει διαχρονικά αιχμάλωτες μιας στρεβλής ευαλωτότητας.
Όσο υπάρχουν θύτες θα υπάρχουν και θύματα. Από τους αφορισμούς, καλύτερος είναι ο σωσμός.