Skip to main content

Το ραντεβού της χρονιάς

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πριν από 18 χρόνια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ επισκέφθηκε στην Πιονγιάνγκ τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη της χώρας. Η κυβέρνηση Μπους του νεότερου, προ δεκαετίας, ήρθε με τη Βόρεια Κορέα σε συμφωνία-μορατόριουμ. Πήγε μεν στραβά, αλλά δεν υπήρξαν υψηλές συναντήσεις, όπου περίσσεψαν τα αβρά. 

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μία «συνάντηση κορυφής» μέχρι το τέλος του Μαΐου αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Πώς θα είναι, όμως, το τετ α τετ ανάμεσα σε δύο ηγέτες που όχι μόνο έχουν σύρει ο ένας στον άλλο τα εξ αμάξης, αλλά ανταγωνίζονταν και σε ιαχές πολέμου;

Πού θα πραγματοποιηθεί; Πώς ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα προετοιμασθεί; «Ο Τραμπ, σε διαρκή αναζήτηση της δημοσιότητας, βουτάει απευθείας στα βαθιά» έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Κέλι, καθηγητής στο Νοτιοκορεατικό Εθνικό Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει «να λοξοδρομήσει από τη δεκαετιών κοινή πολιτική Ουάσιγκτον-Σεούλ, για την οποία δεν έχει ιδέα». Θα τα βρουν οι δύο απρόβλεπτοι αρχηγοί, ο Μέγας Διάδοχος και Ήλιος του 21ου αιώνα με τον πρόεδρο των tweets; «Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να με προσβάλει αποκαλώντας με “γέρο”, όταν εγώ δεν θα τον χαρακτήριζα ΠΟΤΕ “κοντό και χοντρό”; Ας είναι, προσπαθώ τόσο πολύ να γίνω φίλος του – και ίσως κάποια μέρα αυτό να συμβεί!» τιτίβισε ο Τραμπ στις 12 Νοεμβρίου 2017 και η διπλωματική γλώσσα ψάχνεται ανάμεσα σε «αμάν» και «μπαμ».

Σίγουρα «μπαμ» έκανε η αναγγελία του ραντεβού με τον «πυραυλάνθρωπο». Θα περάσει και στην πολιτική ορολογία, όπως η έκφραση «Νixon in China», που περιγράφει την απροσδόκητη και εντυπωσιακή κίνηση ενός πολιτικού; Ωστόσο, στην αμερικανική σκηνή υπάρχει πάντα και το «Only Nixon could go to China». 

Μόνο ο Τραμπ μπορεί να περάσει τη γραμμή; Η διαπραγματευτική θέση του Κιμ είναι τώρα πιο ισχυρή. Ίσως, οι άσπονδοι εχθροί να θέσουν τις βάσεις για μια νέα αρχή