Πολιτική με «μπαταριές στον αέρα» δεν ευνοεί ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τις επιχειρήσεις. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, έγινε γνωστό ότι «ξεπαγώνουν» οι τριετίες. Χαράς Ευαγγέλια στον κόσμο της εργασίας, που ξαφνικά περίμενε να δει αυξήσεις στους μισθούς έως 30% «εν μία νυκτί».
Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Μετά την 1.1.2024 είναι ζήτημα αν φτάνουν στις 50.000 οι «τυχεροί» του ιδιωτικού τομέα, από το σύνολο των 2,5 εκατ. εργαζομένων, που είδαν κάποιες μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους. Συμψηφισμοί έγιναν σε πολλές περιπτώσεις, ενώ στις περισσότερες ισχύει η αρχή της υπομονής: Εντός της επόμενης τριετίας, θα υπάρξουν αρκετές χιλιάδες δικαιούχων που θα συμπληρώσουν την μισθολογική ωρίμανση που απαιτείται για να πάρουν και εκείνοι με τη σειρά τους, κάποια ανάλογη αύξηση.
Υπήρξαν μέχρι και καταγγελίες για επιχειρήσεις που υπό την απειλή της απόλυσης, πίεσαν τους εργαζόμενους να αποφύγουν να υποβάλλουν τις βεβαιώσεις ενσήμων τους, για να μην μπουν στη διαδικασία της διεκδίκησης της τριετίας. Τέτοιες ομορφιές!
Επόμενο project φαίνεται ότι αποτελεί ο κατώτατος μισθός. Ένα αδιανόητο «γαϊτανάκι» από ποσοστά αυξήσεων, που τρελαίνουν τους εργαζόμενους και τους οδηγούν στο να ράψουν… νέες τσέπες για να υποδεχτούν τις αυξήσεις που έρχονται. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση, μάλλον θα μείνουν με την ελπίδα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που έχει προταθεί στο υπουργείο Εργασίας είναι 128 ευρώ. Από τα 780 που είναι σήμερα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 908 ευρώ. Η πρόταση ανήκει στο ΙΝΕ / ΓΣΕΕ.
Αν υπήρχε περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η αύξηση, καθαρά θα έπαιρναν οι δικαιούχοι 91 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα πουν ορισμένοι, πάλι δεν φτάνουν θα υποστηρίξουν όχι άδικα, οι περισσότεροι. Τι γίνεται όμως, όταν το τελικό ποσό της αύξησης είναι ακόμα μικρότερο;
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε ο νέος κατώτατος μισθός θα ισορροπήσει στα επίπεδα των 820 – 830 ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καθαρά, οι δικαιούχοι θα διαπιστώσουν μια αύξηση της τάξης των 20 – 25 ευρώ. Όπως εύστοχα ανέφερε ο Γιώργος Αργείτης, επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Naftemporiki TV, τα χρήματα αυτά δεν καλύπτουν ούτε την αύξηση στο λάδι που συντελέστηκε την τελευταία χρονιά! Πού να ασχοληθούμε δηλαδή με τα υπόλοιπα βασικά προϊόντα για τα ελληνικά νοικοκυριά…
Πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι με επικοινωνιακά τερτίπια, το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιτυχία. Ούτε οι μισθοί, με αυξήσεις «ψίχουλα», πρόκειται να διορθώσουν την κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι αυξήσεις αφορούν μόνο τα κατώτατα όρια. Η αυτορύθμιση της αγοράς, έως τώρα δεν έχει βοηθήσει ώστε να αυξηθούν συνολικά οι μισθοί. Ήδη οι επιστημονικοί φορείς έχουν εντοπίσει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, νοικοκυριά με μισθούς 1.000 – 1.800 ευρώ! Οι συγκεκριμένες απολαβές είναι αισθητά υψηλότερες από τον κατώτατο μισθό, ακόμα και μετά την αύξηση που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Και όμως, τα νοικοκυριά δεινοπαθούν. Πόσο μάλλον εκείνα που αναγκάζονται να διαβιούν με τις κατώτατες αποδοχές.