Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από τα 800 ευρώ, ο πρωθυπουργός το επιβεβαίωσε και, επιπλέον, επανέλαβε ότι το πιο ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων.
Στο διά ταύτα, και μετά την κατάθεση και των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, τα μηνύματα δείχνουν ότι από 1ης Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα κινείται λίγο πάνω από τα 820 ευρώ. Η ΕΣΕΕ έχει προτείνει κατώτατο μισθό 807 ευρώ (αύξηση 3,5%), η Τράπεζα της Ελλάδος 811 ευρώ (+4%), ο ΣΕΤΕ 819 (+5%), η ΓΣΕΒΕ 822 ευρώ (+5,5%) και η ΓΣΕΕ 908 ευρώ (+16,5%). Με δεδομένο ότι για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027 απαιτούνται ετήσιες αυξήσεις της τάξης του 5% με 6%, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνο που βρίσκεται πιο κοντά στις προτάσεις του ΣΕΤΕ και της ΓΣΕΒΕ.
Εάν επιβεβαιωθεί, όπως είπε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου στο Ναυτεμπορική TV, ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί πάνω από 25% την τελευταία τριετία.
Το ποσοστό είναι όντως αξιοσημείωτο σε σύγκριση με τα τάρταρα της μνημονιακής περιόδου. Δεν ακυρώνει όμως το γεγονός πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα της Ευρώπης σε όρους ονομαστικού αλλά και πραγματικού εισοδήματος – ήτοι, σε όρους αγοραστικής δύναμης.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στα οποία ισχύει ο κατώτατος μισθός η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στη 14η θέση, ξεπερνώντας μόνον χώρες όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ο υψηλότερος κατώτατος μισθός, σύμφωνα με την Eurostat, καταγράφεται στο Λουξεμβούργο στα 2.571 ευρώ. Στη Γαλλία ο κατώτατος είναι στα 1.767 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.323 και στην Κύπρο στα 1.000 ευρώ.
Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι ακόμη κι εάν επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, το 2027 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα κινείται κάπου ανάμεσα στον κατώτατο μισθό που έχουν ήδη σήμερα Γαλλία και Ισπανία.
Προφανώς δεν πρόκειται για τον ορισμό της ευρωπαϊκής σύγκλισης. Όπως επίσης δεν πρόκειται και για την ασφαλέστερη οδό αναστροφής του brain drain…