Οι ειδήσεις όσον αφορά την κινεζική οικονομία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, εν όψει μάλιστα της κρίσιμης συνεδρίασης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στις 5 Μαρτίου, του νομοθετικού σώματος της Κίνας.
Ο φόβος του αποπληθωρισμού, η πτώση του χρηματιστηρίου και τα αυξανόμενα προβλήματα όσον αφορά τη στέγαση και την αγορά ακινήτων, που συνεισφέρει στο 25% περίπου της οικονομικής ανάπτυξης, δεσπόζουν.
Στα προβλήματα της οικονομίας έρχονται να προστεθούν και αυτά που αφορούν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την Ταϊβάν, αλλά και τις απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, αν εκλεγεί ξανά πρόεδρος, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό.
Η ανάκαμψη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid, δεν επετεύχθη, όπως ήλπιζαν οι κινεζικές αρχές.
Τα πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν μάλιστα τον φόβο του αποπληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και 15 χρόνια, 0,8% σε ετήσια βάση.
Πρόκειται για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης, τη μεγαλύτερη από το 2009, όταν όλες οι οικονομίες του κόσμου είχαν επηρεαστεί από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που είχε προκαλέσει η κατάρρευση της Lehman Brothers.
Η κρίση στην αγορά ακινήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που η κινεζική ηγεσία καλείται να αντιμετωπίσει.
Από το 2021, πάνω από 50 κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχουν πτωχεύσει, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων, της Evergrande και της Country Garden.
Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν 6,5% σε ετήσια βάση τον προηγούμενο μήνα και τον Δεκέμβριο είχαν υποχωρήσει 17,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα έναν χρόνο πριν.
Ενδεικτικό του πόσο απότομη ήταν η πτώση είναι ότι η Country Garden ανακοίνωσε πως οι προπωλήσεις ημιτελών διαμερισμάτων υποχώρησαν για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο και ήταν χαμηλότερες κατά 69% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Με δύο πολέμους να συνεχίζουν να συνταράσσουν την παγκόσμια οικονομία, μία κινεζική ύφεση θα έδινε τη χαριστική βολή…