Η Γερμανία είναι σε οικονομικό αδιέξοδο. Και παρασύρει στο βάραθρο όλη την ΕΕ. Κάτι που διαπίστωσε και με τον πιο επίσημο τρόπο η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις.
Ήδη κορυφαίοι Γερμανοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες καλούν την κυβέρνηση Σολτς να λάβει αποφασιστικά μέτρα. Ο επικεφαλής του φιλο-εργοδοτικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW), Μίκαελ Χούτερ απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση «να επικεντρωθεί τολμηρά στις επενδύσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα».
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ ζήτησε επίσης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναστείλει το λεγόμενο «φρένο χρέους» για να μην κινδυνεύσουμε με μόνιμες ζημιές στη γερμανική οικονομία.
Σε δύσκολες οικονομικά εποχές, «το γερμανικό κράτος πρέπει να προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και να επενδύσει σημαντικά περισσότερα», τόνισε. Απλά πράγματα. Η οικονομία είναι άλλωστε «ψυχολογία κατά 80%» και η εμπιστοσύνη των πολιτών και των εταιρειών έχει κλονιστεί.
Ο Φράτσερ είναι σαφής: «Η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία της Γερμανίας είναι πρωτίστως το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, επειδή το υψηλό κόστος ενέργειας και τροφίμων επιβραδύνει την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και τις εξαγωγές και τις επενδύσεις πολλών βιομηχανικών εταιρειών.»
Και όμως! Η κυβέρνηση Σολτς ποντάρει όλα τα χαρτιά της στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με το ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr. Αλλά αυτό το ταμείο θα εξαντληθεί το 2027 .Και μετά τι; Πόσα δισεκατομμύρια ακόμη για τον επανεξοπλισμό της χώρας.
Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Ρόντριχ Κισβέτερ πρότεινε την αύξηση του ειδικού ταμείου της Bundeswehr από 100 δισεκατομμύρια, σε 300 δισεκατομμύρια. Αλλωστε, με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, αυτό το ταμείο δεν επηρεάζεται από τον μηχανισμό «φρένου χρέους».
Η Γερμανία θα διπλασιάσει σχεδόν, τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την Ουκρανία φέτος, φτάνοντας τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα περάσει το όριο του 2% του ΑΕΠ, που έθεσε το ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014,και αξιώνει τώρα εκβιαστικά και ο Τραμπ. Μια αναλογία που δεν είχε επιτευχθεί από το… 1992 . Οι επενδύσεις της Γερμανίας στην άμυνα θα ανέλθουν φέτος σε σχεδόν 72 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και άλλες δαπάνες, που δεν είναι δημόσιες, αλλά λαμβάνονται υπόψη από το ΝΑΤΟ.
Ήδη, η Γερμανική κυβέρνηση αλλάζει τη ρητορική της. Ο υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους επιμένει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι «ικανή να διεξάγει πόλεμο» και εγείρει την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Ρωσία «μέσα σε πέντε έως οκτώ χρόνια».
Ο Όλαφ Σολτς που επισκέφθηκε προχθές την αμυντική βιομηχανία Rheinmetall, φωτογραφήθηκε με υπερηφάνεια να κρατάει χειροβομβίδες και οβίδες. Μια κατάσταση αδιανόητη για έναν σοσιαλδημοκράτη ηγέτη πριν από μερικά χρόνια.
Και δυστυχώς, ουδείς σκέφτεται την ειρήνη και τη διπλωματία. «Οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται για άλλη μια φορά σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αποφασίσουν αν θα παράσχουν στο Κίεβο αρκετά όπλα για να δώσουν ένα αποφασιστικό χτύπημα ή αν θα προμηθεύσουν αρκετά για να μην χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο», λέει στον Guardian ο γενικός διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Στρατηγικών μελετών, Μπάστιαν Γκίγκριτς.
Αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας στρατηγικής ήττας που θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία τους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν τα παρατάνε, ελπίζουν να μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση. Η Ρωσία, όμως, κερδίζει στο γήπεδο και η Ουκρανία δυσκολεύεται. Και δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει βραχυπρόθεσμα…