Μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα περνούν και στα μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο.
Τι εννοείτε , θα δίνουν εξετάσεις για να μπουν στο Χ Νομικό Πρόσωπο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης; Γιατί να δώσουν, αφού θα πληρώνουν κι έχουν κι ένα απολυτήριο Λυκείου ή International Baccalaureate, που πιστοποιεί ότι ήταν ικανοί να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι κατάλληλοι να σπουδάσουν.
Εξήγησε ο υπουργός ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8. Α,
Εντάξει. Άλλες ΕΒΕ στο Δημόσιο -από 0,8 ως 1,2 ο συντελεστής, αν θυμάμαι καλά-, άλλη στο μη κερδοσκοπικό παράρτημα ξένων πανεπιστημίων. Όπως είχε γράψει στη Ν-οnline πέρυσι ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, «το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, για παράδειγμα, είχε το 2022 συντελεστή ΕΒΕ 1, που έδωσε ΕΒΕ 12,03. Το 2021 είχε μόλις 1 επιτυχόντα, πάλι με συντελεστή 1. Τον συντελεστή αυτό διατηρεί αμετάβλητο και για το 2023. Είναι προφανές ότι το Τμήμα Νοσηλευτικής δεν έχει κανένα πρόβλημα να εκπαιδεύει 100 φοιτητές λιγότερους κάθε χρόνο. Η Νοσηλευτική, όμως, είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος, διότι όλος ο δυτικός κόσμος γερνάει και θα χρειαστούμε περισσότερους νοσηλευτές».
Αν θέλεις οπωσδήποτε Νοσηλευτική, από τον Σεπτέμβριο του 2025 χρειάζεσαι -πέρα από τα χρήματα- χαμηλότερο μέσο ΕΒΕ πολλαπλασιαζόμενο επί 0,8.
Στη μη κρατική σχολή θεωρείσαι κατάλληλος για σπουδές και θα πάρεις, τελικά, ένα πτυχίο που «θα σφραγίζεται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ», στη δημόσια κόβεσαι απ’ την ΕΒΕ.
Ναι, αλλά τα κριτήρια ίδρυσης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «σε όλη την Ευρώπη τα πιο αυστηρά» και θα γίνονται έλεγχοι. Στη χώρα που κυκλοφορούν τα τρένα στα τυφλά;