Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην επιτρέψουν να εκβιάζονται από τους αγρότες. Και αν, παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, υποχωρήσουν οι κυβερνήσεις στα αιτήματα, τότε θα έρθει η στιγμή που θα το μετανιώσουν. Η κ. Γκεοργκίεβα επικαλείται ενδεχόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους, που μπορεί να προκύψουν από τις παροχές προς τους αγρότες, ενώ τις απόψεις της, λέει, συμμερίζονται και υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι «αναγνωρίζουν ότι είναι εύκολο να δώσεις κάτι και δύσκολο να το πάρεις πίσω».
Οι δαπάνες και οι παροχές ανέκαθεν προκαλούσαν και προκαλούν αλλεργία στην ηγεσία του ΔΝΤ. Πράγματι, δημιουργούν κενά στους κρατικούς προϋπολογισμούς αν δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Όμως, στην περίπτωση των αγροτών, και ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που οι τιμές των τροφίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, το όφελος θα είναι διπλό. Και κοινωνικό, και οικονομικό – μία παράμετρος που παραβλέπει η επικεφαλής του Ταμείου. Αντιθέτως, η κ. Γκεοργκίεβα δεν επέδειξε την ίδια δημοσιονομική ευαισθησία για τα κονδύλια των δισεκατομμυρίων που η Ε.E. παρέχει αφειδώς στην Ουκρανία.
Προχθές αποφασίστηκε η χορήγηση επιπλέον 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ενώ -σύμφωνα με την έρευνα της «Ν»- από την έναρξη του πολέμου η Ε.Ε. έχει χορηγήσει υπό τη μορφή βοήθειας ποσό συνολικού ύψους 135 δισ. ευρώ! Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας για την Ευρώπη.
Εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, το πιθανότερο είναι η Ε.Ε. να εγκρίνει και νέα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία, ανεβάζοντας υψηλότερα τον λογαριασμό.
Και πώς, άλλωστε, δεν θα συνεχιστεί ο πόλεμος που κοστίζει χιλιάδες ζωές; Μήπως κανείς Ευρωπαίος πολιτικός ανέλαβε καμιά πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή; Όχι βέβαια. Γιατί μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί πολιτικό ανάστημα, το οποίο απουσιάζει από τους «27».
Προτιμούν έτσι να μένουν αμέτοχοι και να ρίχνουν δισεκατομμύρια στον «πίθο των Δαναΐδων», για τα οποία, άλλωστε, δεν έχει και αντιρρήσεις το ΔΝΤ.