Δώδεκα από τους 13.000 υπαλλήλους της UNRWA, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, φέρονται να μετείχαν ενεργά στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ.
Ενας κατηγορείται ότι μετείχε σε σφαγή αμάχων σε κιμπούτς. Ένας άλλος, απήγαγε έναν Ισραηλινό. Ένας τρίτο προμήθευσε πυρομαχικά στους επιτιθέμενους τρομοκράτες.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία περιέχονται σε φάκελο που έστειλε το Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνοντας την ανάμιξη κάποιων Παλαιστίνιων εργαζομένων στην UNRWA στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.
Τα στοιχεία είναι σοβαρά και ήδη η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες απέλυσε αμέσως εννέα άτομα από το προσωπικό της και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για τους υπόλοιπους.
Η ποινική ευθύνη των εμπλεκομένων είναι όμως ατομική. Η απόλυσή τους ήταν ένα πειθαρχικό μέτρο, τώρα θα πρέπει να δικαστούν, ίσως και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ήδη πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας και του Καναδά, ανέστειλαν τις εθελοντικές δωρεές με τις οποίες χρηματοδοτείται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Πρόκειται ούτε λίγο ούτε πολύ για τη μισή συνολικά βοήθεια προς την υπηρεσία του ΟΗΕ
Η UNRWA είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών, που ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1949 και είναι επιφορτισμένο με την παροχή βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και 75 χρόνια.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επίσης, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη συμμετοχή των 12 εργαζομένων της UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς. Πρόσθεσε όμως ότι η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ διαθέτει δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένους υπαλλήλους στην περιοχή. Και η αναστολή των συνεισφορών στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά τους αμάχους.
Λειτουργεί από το 1949
Η UNRWA είναι μάλιστα σήμερα η κύρια πηγή προμήθειας βασικών αναγκών, κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, υγείας και κάθε είδους βοήθειας για 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στις περιοχές όπου λειτουργεί: Συρία, Λίβανο, Ιορδανία, Δυτική Όχθη και Γάζα. Διαθέτει συνολικά 30.000 υπαλλήλους σε όλες τις περιοχές αυτές.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια συλλογική τιμωρία. Είναι άλλο οι ανάγκες σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα ερείπια της Γάζας υπό συνεχείς βομβαρδισμούς για σχεδόν τέσσερις μήνες και άλλο η εγκληματική συμπεριφορά μιας μικρής ομάδας τρομοκρατών.
Σε μια στιγμή μάλιστα που εξελίσσεται στο Παρίσι μια κρίσιμη διαπραγμάτευση με τη μεσολάβηση Γαλλίας και Κατάρ για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, η αναστολή της βοήθειας στην UNRWA θα χειροτερεύσει την κατάσταση σε πολλά μέτωπα: Θα επιδεινώσει τις ήδη άθλιες συνθήκες επιβίωσης των πολιορκημένων Παλαιστινίων αμάχων, θα ρίξει νέο λάδι στη φωτιά του μίσους και θα ενισχύσει το ρόλο της άτυπης και ανεξέλεγκτης βοήθειας άλλων χορηγών, όπως το Ιράν.
Πολύ σωστά, ο Λευκός Οίκος τόνισε επίσης ότι «λίγοι υπάλληλοι δεν είναι ο οργανισμός».
Στην πράξη, αντιπροσωπεύει μια αδικαιολόγητη συλλογική τιμωρία ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας.
Η τιμωρία της UNRWA αυτή τη στιγμή καταδικάζει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους ανθρώπους που δεν έχουν καταφύγιο, νερό ή τροφή, και ξεφεύγει από κάθε λογική. Η λήψη ενός τέτοιου μέτρου είναι, το λιγότερο, δυσανάλογο.