Ως γνωστός και συνήθης ύποπτος, η Oxfam ήρθε και φέτος να ταράξει τη μακαριότητα του Νταβός. Για να θυμίσει ότι η ακραία συγκέντρωση πλούτου παράγει διαβρωτικές ανισότητες και απειλεί την κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την έκθεση Της οργάνωσης που δημοσιοποιήθηκε, όπως πάντοτε, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, προκύπτει ότι από το 2020 μέχρι σήμερα οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν διπλασιάσει την περιουσία τους, ενώ στην περίοδο 202122 οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη αύξησαν τα κέρδη τους κατά 89% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.
Στο ίδιο διάστημα περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι και 800 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν συνολικά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, καθώς ο πληθωρισμός αποδεκάτισε τους μισθούς τους.
Σε ένα παράλληλο και, ατυχώς, πιο οικείο για εμάς μοτίβο των ανισοτήτων, πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ ήρθαν να δείξουν ότι την τελευταία 15ετία τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το 23% του πλούτου τους. Στο ίδιο διάστημα, ο πλούτος των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε, σε μέσο όρο, κατά 57%.
Από το 2009 μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη απώλεια έχουν υποστεί οι άνεργοι, των οποίων ο πλούτος μειώθηκε 29%. Ακολουθούν οι μισθωτοί με απώλειες 27% και οι συνταξιούχοι με 20%. Αντιθέτως, στο ίδιο διάστημα ο πλούτος των αυτοαπαχολούμενων αυξήθηκε κατά 16%.
Εν ολίγοις, δεν είμαστε όσο Ευρώπη θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε και η νέα ευημερία δεν είναι για όλους. Ομοίως, η κανονικότητα δεν επέστρεψε για όλους. Κι αυτό, όπως λέει και ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, Αμιτάμπ Μπεχάρ, δεν προέκυψε από ατύχημα. Είναι το προϊόν άδικων και κοινωνικά αδιέξοδων πολιτικών…