Εντελώς… τυχαίες και συγκυριακές μοιάζουν μια σειρά από καταστάσεις που βιώνουν χιλιάδες απασχολούμενοι στην ελληνική αγορά εργασίας. Μόνο που αυτές οι «συμπτώσεις» δεν βοηθούν και πάρα πολύ στην έξωθεν καλή μαρτυρία, που πρέπει να βγάζει μια οικονομία που παράγει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλλον το αντίθετο.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η Επιθεώρηση Εργασίας, τόσο για τους ετήσιους ελέγχους, όσο και για τις καταγγελίες μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων. Στην πρώτη περίπτωση η διαπίστωση είναι ξεκάθαρη: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, ακόμα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα! Έτσι λοιπόν, όλως τυχαίως, έχουν βρεθεί εργοδότες να παραβιάζουν συλλήβδην τα ωράρια εργασίας και να εξαναγκάζουν εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται.
Οι έλεγχοι της νεοσύστατης Ανεξάρτητης Αρχής (που σαφώς δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της αγοράς εργασίας, αλλά ένα μέρος της), αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Το 37,21% των παραβάσεων (5.974 σε σύνολο 16.049) και το 58,2% των προστίμων (25,9 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 44,56 εκατ. ευρώ), που καταγράφηκαν το 2023, αφορούσαν μαύρη απασχόληση και υπέρβαση ωραρίου. Εντελώς τυχαία!
Εξίσου… συμπτωματικά βρέθηκαν πάλι εργοδότες οι οποίοι δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων. Στην Επιθεώρηση Εργασίας έγιναν 710 καταγγελίες που αφορούσαν 3.109 εργαζόμενους πανελλαδικά. Από αυτούς οι πιο «τυχεροί» ήταν οι 1.446, καθώς μετά από πιέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, συμμορφώθηκαν 270 επιχειρήσεις και κατέβαλαν το δώρο, έστω και με μικρή καθυστέρηση. Οι υπόλοιποι μάλλον θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της δικαστικής οδού, για να πάρουν αυτό που τους ανήκει. Άγνωστος φυσικά είναι ο αριθμός εκείνων των εργαζομένων, που υπό τον φόβο της απόλυσης, δεν προέβησαν σε ανάλογη καταγγελία και απλώς δεν πήραν ποτέ δώρο Χριστουγέννων. Για να μην μιλήσουμε, φυσικά, για όσους έλαβαν τη συγκεκριμένη παροχή, αλλά υποχρεώθηκαν να την επιστρέψουν στον εργοδότη τους, για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Άγνωστος, επίσης, ο αριθμός τους και εντελώς τυχαίες αυτές οι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που καταγράφονται στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Μόνο τυχαία δεν είναι, πάντως, η επανάληψη τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων. Τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Επιθεώρηση Εργασίας, δείχνουν ότι τα ίδια προβλήματα και οι ίδιες παραβατικές συμπεριφορές, με μικρές αποκλίσεις, συναντώνται κάθε χρόνο. Η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ασφαλώς και μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό τέτοιων δυσάρεστων φαινομένων. Δεν μπορεί όμως να τα εξαλείψει. Πρέπει οι ίδιοι οι (λιγοστοί ευτυχώς) εργοδότες που επιλέγουν τον δρόμο της παραβατικότητας να αντιληφθούν πως με τέτοιες επιλογές απλώς πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται. Η «πιάτσα» είναι μικρή και τέτοιες καταστάσεις μόνο δυσφήμιση προκαλούν σε μια εταιρεία.
Στις Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ φαίνεται ποιες επιχειρήσεις επιλέγουν οι άνεργοι και σχηματίζουν ουρές για να αφήσουν ένα βιογραφικό και σε ποιες ούτε που πλησιάζουν. Και αυτό δεν είναι τυχαίο…