Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 ανήλθε η μετανάστευση στην Ε.Ε. το 2023, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 17%, σύμφωνα με τη Frontex.
Παρά τα τείχη και άλλες λύσεις, ιδίως στο offshoring της διαδικασίας επεξεργασίας του ασύλου, που δοκιμάζουν τα όρια του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου.
Το 41% των 380.000 παράτυπων διελεύσεων πραγματοποιήθηκε μέσω της Κεντρικής Μεσογείου και το 16% μέσω της Ανατολικής. Από τρία failed states προέρχεται πάνω από το 30% όλων των αφίξεων. Συρία, Γουινέα -τη σκέτη, πρώην γαλλική αποικία, σχετικά new entry στη λίστα χωρών εξαγωγής μεταναστών- και Αφγανιστάν.
Μα καλά, η Μελόνι, που εξελέγη το 2022 με την υπόσχεση τις βάρκες να σταματήσει, πού έχει κολλήσει; Στην αύξηση σχεδόν 55% του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που αποβιβάστηκαν στις ιταλικές ακτές. Αν και περιόρισε τις δραστηριότητες των ανθρωπιστικών ομάδων, αν και συνάπτει αμφιλεγόμενες συμφωνίες με τρίτες χώρες, αν και μιλά για ταχύτερες απελάσεις, αν και επέμενε ότι τα δημογραφικά και εργασιακά κενά πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός των συνόρων κι όχι ανοίγοντάς τα.
Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, εξέδωσε 82.000 άδειες εργασίας για αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε., όταν πριν από την πανδημία ήταν λιγότερες από 31.000 ετησίως. Στην τριετία 2023-2025 δίνει το πράσινο φως στην είσοδο 452.000 ξένων εργατών. Οικονομικών μεταναστών, διευκρινίζει η Ρώμη, που όπως όπως τα μπαλώνει.
Σύμφωνοι, οι χώρες και οι πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ρεαλιστικά. Τι γίνεται, όμως, αν έχουν ρίξει προεκλογικά κούτσουρα δημαγωγικά;
Όλα σβήνονται μεμιάς από τις οικονομικές πραγματικότητες; Επιπλέον, αν και λέγεται και ξαναλέγεται για κενές θέσεις και έλλειψη δεξιοτήτων, γιατί υποφωτίζεται η έλλειψη κινήτρων; Για να συγκρατηθούν τα μισθά, αλά Σαπφώ Νοταρά; Μόλις χθες παρενέβη ο Άρειος Πάγος μετά τις καταγγελίες για εταιρεία που διαφημίζει φθηνά ξένα χέρια σε έργα κατασκευαστικά.
Πολλά τα ερωτήματα, όπως και τα παθήματα. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι γίνονται μαθήματα. Οι ευρωκάλπες θα γεμίσουν με συνθήματα, για να μη φανούν άλλα προβλήματα.