Στο ελβετικό θέρετρο μπορεί να μην έχετε πάει, αλλά τον Άνθρωπο του Νταβός (Davos Man) τον ξέρετε, ακόμη κι αν με τον Σάμιουελ Χάντινγκτον, που επινόησε τον όρο προ είκοσι ετών, παρτίδες δεν έχετε.
Στο βιβλίο του «Davos Man: How the Billionaires Devoured the World», που εκδόθηκε το 2022, ο οικονομικός συντάκτης των New York Times, Peter Goodman, γράφει ότι καλούνται οι δισεκατομμυριούχοι και οι ελίτ που κατηγορούνται ότι προξενούν τα σοβαρότερα προβλήματα του κόσμου, να βρουν τρόπους επίλυσής τους. Με τη λογική της αγοράς;
«Είναι σαν να βρίσκονται σε συνέδριο πυροσβεστών και κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για το νερό». Καθαρό;
Φέτος, στο 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) οι Νταβίστας θα ασχοληθούν με την «ανoικοδόμηση της εμπιστοσύνης» (Rebuilding Trust). Πολύ φιλόδοξοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελαφρύτερη «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» του θέματος του 2022 «Working Together, Restoring Trust» χάθηκε στο κρύο.
Του κλίματος οι αισθηματίες, που δίνουν με τα ιδιωτικά τζετ παρουσίες, διανοητές, δισεκατομμυριούχοι, πολιτικοί -ελάχιστοι οι ισχυροί- και τιτλούχοι, μεταξύ κοκτέιλ και αφεψημάτων, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για τον όγκο των προβλημάτων. Των άλλων.
«Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο
Δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για μια νέα εποχή
Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήριος δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία
Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια».
Τι να περιμένουμε, λοιπόν, από τη μάζωξη στην αλπική πόλη; Ωραίες προβλέψεις, όπως το 2016, όταν οι σύνεδροι ήταν σίγουροι ότι ο Τραμπ δεν θα κέρδιζε καν το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και οι Βρετανοί δεν θα ψήφιζαν ποτέ Brexit; Για να μη θυμηθούμε την αποτυχία των περισπούδαστων στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η πολιτική και πάλι δεν έχει καμία όρεξη να πιάσει το τιμόνι. Από τους ηγέτες της G7 μόνο ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα παραστεί. Κι αυτός τι να πει για της εμπιστοσύνης το γιαπί;